Swedbank är sakta men säkert på väg ut ur min portfölj. Kvar i banksektorn blir enbart Handelsbanken och i stället har jag alltså tagit in Swedish Match som ersättare. Mina aktier i Swedbank sjunker med andra ord, men det gör även Swedbanks marknadsandel när det kommer till bolån.

Då Swedbank släppte sin kvartalsrapport i morse fick marknaden direkt en skeptisk blick och värderade ner aktien 4%. Främst var det bolånemarknaden som tyngde. Just bolåneaffären har ju varit Swedbanks flaggskepp rent historiskt.

I första kvartalet tog Swedbank 9% av nyutlåningen i Sverige medan den totala marknadsandelen var 24%. Kort och gott låter det som att man blir omsprungen med andra ord. Under första kvartalet i år tappade man 5000 bolånekunder.

”Vi är inte bra nog, vi är inte snabba nog i den här marknaden och vi måste bli bättre”, säger Jens Henriksson i en intervju med DI.

VD och koncernchef. Civilingenjör, civilekonom. Anställd den 1 oktober 2019. Född 1967.

Själv förstår jag inte riktigt ledningen strategi och när det här ska vända. Det i kombination med att jag han hitta tryggare högutdelare enligt mig gör att jag nu säljer av Swedbank. Du som följt mig ett tag vet att jag gärna håller i bolag länge men att jag aldrig är emot tanken att sälja ifall jag kan hitta något bättre.

Swedbank tillhör också den bank med högst snittränta men det här menar Jens inte är något problem.

”Vår bedömning är att vi inte behöver göra något på priset, utan att det handlar om tillgänglighet”, säger han.

Vadå tillgänglighet? Nu när jag ska söka bolån för vår nya bostad så kommer jag inte direkt välja Swedbank bara för jag har mitt konto där. Jag kommer utnyttja det faktum att allt är tillgängligt idag och att en jämförelse bara är några klick bort. Självklart vill jag ta det billigaste och inte det dyraste.

Att det inte är en fråga om pris är ren bullshit skulle jag vilja påstå. Och med det tackar jag för min tid i Swedbank och den utdelning jag fått 🙂

 

Tycker en kommentar av en analytiker under bankens telefonkonferens var klockren:

”Men Jens, det här är inte raketforskning – om kunderna ringer så måste ni svara i telefon! Är organisationen fortfarande i penningtvättslimbo och har glömt bort kunderna? Ni anställer och ökar kostnaderna, men svarar inte när kunderna ringer?”, som en analytiker uttryckte det under bankens telefonkonferens.

4.2 10 votes
Article Rating
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x