Idag kom skogsbolaget Holmen med sin rapport som täcker första kvartalet för 2020. Även om rapporten slog analytikers förväntan så kom en tråkig nyhet som ett brev på posten. Holmen drar nämligen tillbaka utdelningsförslaget som man tidigare givit. Det här börjar bli ett vanligt besked för många svenska bolag.

 

Ett fint resultat

Resultatet (vinsten) landade på 628 miljoner kronor. Det var mer än vad analytikerna väntat sig på 583 miljoner. Här meddelade man att sänkta priser bidragit negativt men att ökade leveranser i stället bidrog positivt.

I rapporten kommenterade VD:n att man var väldigt tidiga med att vidta åtgärder för Covid-19, varpå resultatet kunde bli så pass bra för det första kvartalet. Dock ser man nu en minskad efterfrågan på framförallt papper och trävaror.

Henrik Sjölund, VD Holmen

Här skulle jag vilja citera VD:n kring bolagets framtid. Det är en kombination av ett starkt utdelningsbolag samt det här citatet som gör att jag investerar i Holmen.

»Det blir allt tydligare att
skogen och dess produkter
kommer vara avgörande för
att klara omställningen till
ett hållbart samhälle.«

 

Ingen utdelning?

Med anledning till den stora osäkerheten har man alltså nu dragit tillbaka tidigare utdelningsförslag. Holmen vill vara defensiva helt enkelt:

Koncernens finansiella ställning är stark men med hänsyn till den osäkerhet som Covid-19 skapat har Holmens styrelse beslutat att dra tillbaka tidigare förslag till utdelning. Styrelsen kommer under hösten utvärdera om utdelning ska lämnas och i så fall kalla till extra bolagsstämma.

Vi får alltså vänta till hösten innan vi får reda på om det blir någon utdelning för 2020 (räkenskapsåret 2019).

Det här börjar bli en vardag kan jag tycka. Måånga bolag drar tillbaka sitt förslag om utdelning för att spana hur situationen kommer utvecklas. Det är ett taktiskt drag för att säkra upp finanserna helt enkelt.

Här vill jag återigen poängtera att ett bolag inte mår bra av att ha allt för mycket pengar som man inte kan göra något med. Därav väljer man att dela ut det till aktieägarna. Tycker om Investerarens jämförelse att det skulle vara jobbigt att springa ett maraton efter ett julbord = ingen bra idé. Man vill lätta på kaggen för att kunna springa effektivt framåt.

 

Är det så att situationen stabiliseras (som vi ser tecken på nu), ja då kan vi mycket väl se bolag som väljer att dela ut enligt tidigare förslag. Framtiden får helt enkelt utvisa detta.

En lite osäker Q2 samt ett indraget utdelningsförslag gör att Holmen handlas något minus idag, trots en riktigt fin rapport.

Här kan du läsa om Holmens utdelningshistorik.

 

Tack så mycket för att du läser min blogg <3

Äger du något bolag inom Skog?

0 0 vote
Article Rating
34
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x