Idag presenterade H&M sina försäljningssiffror för det tredje kvartalet. Försäljningen i lokal valuta steg med 8% och det var snäppet bättre än marknaden hade förutspått. Trots det backar aktien idag.

Anledningen till att aktiens pris sjunker är troligtvis för att många analytiker verkar tveksamma och att många investerare hakar på detta.

”Berenberg, som har rekommendationen sälj, menar att försäljningssiffran kan leda till en viss besvikelse i skenet av H&M-aktiens starka utveckling i år. Berenberg pekar bland annat på lätta jämförelsetal och kalendereffekt.”, skriver Placera.

Samtidigt vet vi att rapporten först kommer den 3:e oktober och innan dess har vi faktiskt ingen aning om hur siffrorna ser ut. Försäljning är en sak, vinst/resultat är en helt annan. Det är alltså 2,5 veckor kvar innan vi får de faktiska siffrorna.

I spåren bland negativa analytiker finns det vissa stora rävar som är positiva. En av dem är Sven-Olof Johansson som köpte aktier när alla andra var som mest oroade och som fortfarande tror att det finns mer att ge från H&M.

”Det har blivit en bra affär. Jag har till och med byggt på positionen. Men det är gjort på konton som inte Holdings ser”, säger Sven-Olof Johansson.

Ulf Petersson hos DI verkar också vara positiv och säger att marknaden inte alls vuxit lika mycket som försäljningssiffrorna visar. Det tyder också på att bolaget ångar vidare från en nivå som såg väldigt mörk ut:

”Marknaden har inte alls växt 8 procent och även om de har fler butiker skulle jag säga att de tar marknadsandelar. Frågan är om de inte också ökar försäljningen i befintliga butiker, det beror lite på hur mycket e-handelsökningen står för”

Själv kan jag tycka att det mer och mer känns som om H&M kommer kunna hålla fast vid sin utdelning på 9,75 kr/aktie. Och vem vet, när man väl gjort sig av med tillräckligt mycket olönsamt och fått onlinehandeln att växa tillräckligt så kanske man även kan höja utdelningen.

Jag köpte lite mer H&M idag.

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x