Enligt uppgifter har H&M stängt ca tre fjärdedelar av deras butiker nu under COVID-19. Samtidigt har bolaget totalt slopat utdelningen för 2020 (2019), vilket gör att många trogna investerare söker sig till andra områden för att hitta kassaflöde. En tuff tid, minst sagt. Igår släppte däremot bolaget sin kvartalsrapport och kanske finns det ett ljus där inne i tunneln?

Kursen i H&M öppnade igår väldigt starkt på +7-8% för att sedan mot slutet av dagen landa på -0,96%. Det är rätt häftiga kursrörelser och ett bevis på att marknaden är väldigt volatil nu.

Det man ska komma ihåg är att H&M har ett brutet räkenskapsår och att denna rapport inkluderar december 2019, januari 2020 och februari 2020. Under dessa månade rapporterade man ett fint med en omsättningsökning på 8% och en ökad bruttovinst på hela 10% jämfört med samma period året innan.

Fortsätter vi läsningen ser vi dock hur illa mars månad slagit när det kommer till försäljningen. Det kommer helt klart bli ett förslustkvartal. 3 778 av 5 065 butiker var tillfälligt stängda. Som ni förstår blir det hyra att betala till ingen nytta. Tänk också på de fina lägen som H&M faktiskt har.

Closed GIF - Find & Share on GIPHY

 

Kanske finns det hopp

Vi ska komma ihåg att H&M i snitt sedan 2015 – 2019 haft ca 58 000 miljoner i eget kapital. Dessutom drar man nu in utdelningen på 9,75 kr/aktie för all den vinst man gjorde förra året. Det blir 1 655 072 000 (antal aktier) * 9,75 = 16 miljarder som man nu slipper betala ut.

Jag är rätt säker på att H&M kommer överleva och det känns hoppfullt att Kina nu börjar komma på fötter igen

Kina har efterfrågan gradvis börjat återhämta sig. I princip alla butiker är nu åter öppnade och försäljningen har successivt ökat.

En sak jag själv tänkte på när jag gick genom stan här senast var hur den lilla klädbutik x och den lilla klädbutiken y nu rear ut allt och stänger ner. Det här är alltså små och lokala klädbutiker som inte haft en tillräckligt god balansräkning för att klara kylan. Min egna tes är att H&M kommer komma ut mycket kraftfullare från detta. Vart kommer alla handla kläder efter detta?

Men jag är övertygad om att vi som företag – när vi är igenom detta – kommer att stå fortsatt starka”, säger Helena Helmersson, vd.

Ytterligare något intressant är hur både Börspodden, som tidigare ratat H&M, och även Kvalitetsaktiepodden, som mest pysslar med small- och midcap, nu börjar tycka H&M ser intressant ut.

Med tanke på att H&M strax innan detta visat att man är på väg åt helt rätt riktning så skulle jag ändå sätta köpstämpel här och nu för investeraren med låång sikt. Dock är det INGEN som idag vet hur hårt Corona kommer drabba bolagen.

26
0
Kommentera gärna :)x
()
x