Idag presenterade H&M sin rapport för 2017 och här är en kortare sammanfattning av mina tankar och det du bör veta.

Utdelningen blev oförändrad och ligger kvar på 9,75 kr per aktie. Det var galet många som trodde att utdelningen skulle sänkas i år men så blev inte fallet. Med det här beskedet innebär det att H&M inte sänkt utdelningen på 43 år – man får helt enkelt en liten extra boost på pensionen.

En utdelningstillväxt på 0% är ju aldrig roligt men kanske är det bättre än en sänkt utdelning? Nu finns det nog många (framförallt äldre) som ser H&M attraktiv då den ger en hög direktavkastning och utdelningen verkar vara stabil över tid.

”Men en sänkt utdelning kan ju vara bra för företaget”, är det kanske många som tycker.

Och så är det! Kanske pengarna hade kunnat användas bättre inom företaget nu när man är inom en lite större förändringsfas. Å andra sidan förstår jag att det svider hårt att sänka utdelningen med en så lång och fin utdelningstrend. Det är väl lite som om Johnson & Johnson skulle sänka utdelningen.

Nytt för i år är att du kan välja om du vill ha utdelningen i pengar eller i nya aktier via en valfri nyemission. Detta har tagits negativt och många ser det som att bolaget frågar om pengar, vilket man inte behövt göra tidigare. Jag tycker att förslaget är bra men då jag just nu inte vill öka antalet aktier speciellt mycket tar jag pengarna i stället 🙂

 

Vidare har H&M öppnat 18 mindre butiker jämfört med 2016. 2017 öppnades 479 butiker. Samtidigt stängdes även fler butiker än föregående år, och det är väl helt enligt den nya strategin som företaget meddelat. Jag litar på att H&M stänger rätt butiker och än så länge är jag glad att butiken nära mig finns kvar.

H&M gjorde ju tidigare en rejäl vinstvarning och vi ser nu att resultatet efter finansiella poster uppgick till 20 809 MSEK och för 2016 var resultatet 24 039 MSEK. Samtidigt fortsätter man växa globalt och och försäljningen ökade med 4%.

Det jag tycker är bra är att H&M under 2017 öppnade 8 st nya H&M onlinemarknader. Vi fick även reda på här i dagarna att bolaget börjat med FRAKTFRITT, vilket inte är en dag för sent. Om man fortsätter göra såhär kloka beslut tror jag ändå båten kan vända. Samtidigt håller jag med om att förändringarna är otroligt sega…

 

Men jag är ändå rätt nöjd med rapporten och det var väl egentligen vara utdelningen som förvånade mig. Om det är positivt återstår att se men jag sitter i alla fall kvar med mina poster i H&M. Bolaget har åkt ner till 6:e plats i min svenska portfölj från en 1:a plats räknat på andel.

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x