Igår var mitt kärninnehav H&M upp nästan 2% när börsen stängde vid 18-tiden. Jag har antagit att den relativt stora uppgången beror på att många väljer att handla aktien inför 6 månaders rapporten som kommit idag.

Jag har läst rapporten, och här är mitt utlåtande…

Ni kan själva lära rapporten via denna länk.

Först och främst vill jag påpeka att jag inte handlade H&M igår inför rapporten. Jag följer 2 grundläggande filosofier:

  • Handla aktier kontinuerligt
  • Handla fler aktier i bolag som tillfälligt har en svacka men som jag själv tror på

Hade jag velat handla inför den här rapporten hade jag lika gärna kunnat spela på hästar eller lägga en summa i trisslotter. För mig är rapporterna viktiga men på kortare sikt väldigt oväsentliga.

Varför jag tror på bolaget har jag skrivit om tidigare, men jag har även sammanfattat det längst ner i det här inlägget.

 

Rapporten?

Rapporten släpptes 08.00 idag. Det är för att vi ska ha en hel timme på oss att läsa den innan svenska börsen nu öppnar kl 09.00.

Rörelseresultatet (eller EBIT) blev 7.650 miljoner kr. Enligt Placera hade analytikerna här väntat ett resultat på 7.062 för andra kvartalet.

Bruttomarginalen nådde 57,1% jämfört med förväntade 57%. Tänk på att bruttomarginalen är ju extra intressant för företag som faktiskt tillverkar produkter, precis som H&M.

Enligt VD:n själv, Karl-Johan Persson så försäljningen fin i UK, Skandinavien och Östra Europa samt även i många andra tillväxtmarknader. Däremot var det lite tuffare i större marknadsområden såsom USA och Kina.

Det jag själv är främst glad att se är att onlinehandeln fortsätter utvecklas och enligt VD:n fortsätter denna att ta marknadsandelar.

Nu efter sommaren kommer ju H&M ut med sitt nya varumärke ARKET. I rapporten fick vi veta att ARKET fått riktigt fina omdömen under våren.

 

Varför fortsätter jag investera i H&M?

H&M är ett stabilt utdelningsbolag som verkar sträva efter att inte sänka utdelningen.

Hade det inte varit för att H&M fortsätter att jobba med onlinehandeln för att få igång den på allvar så hade jag skippat aktien helt. Nu verkar det som att bolaget vill följa med in i framtiden, trots att de är rätt sena.

Jag investerar även i H&M på lång sikt tack vara begreppet pilotskolan – d.v.s. att ledningen själv tror på bolaget och äger aktier. De flyger alltså planet själva, snarare än att titta på nerifrån.

 

Idag då?

Vi får se hur marknaden väljer att tolka rapporten. Det kan givetvis slå olika. Jag är nog inte beredd att skjuta in mycket mer kapital just nu i och med att jag redan har så stor stek i H&M.

Missa inte att följa telefonkonferensen idag kl 09:30. Här kan du läsa om hur du gör.

 

Har ni några tankar kring rapporten?

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x