H&M rapporterat bättre än väntat och föreslår en ordinarie utdelning på 6,5 kr per aktie. Även om vissa kanske hoppats på mer så får vi inte glömma den nyhet som bolaget idag kommer med.

 

Ett rejält återköp

Bolaget vill nämligen ha mandat till att återköpa tillbaka egna aktier för 3 miljarder kronor. Då kursen står i ca 190 kr så blir det några aktier…

Återköp kan man på sätt och vis jämföra med en utdelning. Vissa tycker givetvis om en kontantutdelning bättre men när bolaget köper tillbaka aktier så kommer det finnas mindre aktier  ute på marknaden. Därigenom borde dina och mina aktier som vi fortfarande äger bli mer värdefulla.

Fenomenet används mycket mer frekvent i USA men jag tycker mig se att många bolag här i Sverige nu lägger större fokus på återköp. Tyvärr går det inte att väva in i någon form av direktavkastning.

Återköp likt dessa är suveräna att använda när bolaget tycker att sin egna aktie är lågt värderad.

En spännande framtid

”Vi avslutade året starkt med en försäljning som var tillbaka på samma nivå som innan pandemin och med en bättre lönsamhet än på flera år. Nu är vi tillbaka till ett mer normaliserat läge med en stark finansiell ställning och god lönsamhet vilket gör att vi kan ha fullt fokus på tillväxt igen”, skriver Helena Helmersson, vd för H&M, i rapporten.

Det var ju faktiskt nära att H&M skulle gå med förlust under räkenskapsåret 2020. Det ser betydligt bättre ut 2021 med en vinst på 6,65 kr per aktie.

Nu räknar man med att fördubbla omsättningen till 2030 och kommer fokusera på tillväxt. Det stod även i rapporten att antalet butiker kommer minska med 120 st under 2022. Att stänga olönsamma butiker och fokusera på online ser ut att vara ett vinnande koncept.

Dagen till ära står faktiskt min totala utveckling i H&M på plus. Då har jag förvisso inte räknat med återinvesterad utdelning. Jag var med och investerade i HM när aktien började tappa och detta är väl ett klockrent exempel på en fallande kniv.

Tittar jag i backspegeln hade det givetvis varit mycket bättre att dra av plåstret tidigt och lägga pengarna i något annat. Det här är lättare sagt än gjort och det är svårt att veta hur länge en transformation kommer ta.

Nu tycker jag att det är fel läge att sälja HM så jag behåller, även om bolaget väger rätt lite i min portfölj.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x