Hennes & Mauritz ligger fortfarande i topp 10 bland de mest ägda aktierna på Stockholmsbörsen. Klart är att många inte gett upp hoppet på att klädjätten ska vända matchen. Frågan är hur lång tid som finns kvar. De flesta tror att H&M kommer lämna börsen och det är ingen orimlig tanke. Frågan är bara när? Och vad är egentligen anledningen?

 

Sagt hej då till H&M

Harry Potter Bye Bye GIF - Harry Potter Bye Bye Goodbye - Discover & Share  GIFs

Jag ångrar inte att jag sålde H&M förra året. Visst, kursen är upp några kronor sedan dess, men det finns långt mycket bättre utdelningsbolag på svenska börsen enligt mitt tycke.

Bolaget rapporterade för sitt tredje kvartal i förra veckan och det var inte direkt glädjande siffror. Rörelsemarginalen som bolaget jobbat upp de sista fyra kvartalen föll tillbaka och försäljningen blev lägre än väntat.

Aktien fick däremot stöd att H&M nu kommer stänga fler butiker än väntat samt att styrelsen beslutat att köpa tillbaka B-aktier för 1 miljard kronor (inleddes förra veckan).

Frågan jag inte kan svara på är varför jag köpte H&M från första början för väldigt många år sedan. Det är inte en långsiktig investering jag skulle hoppa på idag. Värt att nämna var att jag köpte mina första aktier precis på toppen 🙁

 

Då lämnar H&M börsen

Senast igår (sista september) fick vi reda på att huvudägare familjen Persson köpt 6,6 miljoner aktier i bolaget för drygt 1,1 miljarder kronor. Den här typen av köp är ingen nyhet och marknaden har redan vant sig.

Kikar vi först och främst på Stefan Perssons portfölj så är den rätt intressant. Väl diversifierad är den åtminstone inte.

  • H&M 95,0%
  • Hexagon 2,5%
  • Volvo 0,4%
  • Atlas Copco 0,4%
  • EQT 0,4%
  • + en hel del andra mindre poster

 

I somras firade H&M 50 år på börsen. Det har varit en fantastisk resa för den som varit investerad från start med 71 000% i enbart kursavkastning. Allt sedan 2015 har aktieresan dock varit en mardröm. Nu är det föga troligt att bolaget kommer fira sin 60-årsdag på börsen.

Stefan Persson. Han var verkställande direktör i Hennes & Mauritz 1982-1998 och därefter styrelseordförande från 1998 fram till våren 2020

 

Anmärkningsvärt är att Stefan Persson allt sedan 2014 erhållit otroliga 57 miljarder kr i utdelning. Under samma period så har han köpt aktier för drygt 59 miljarder kr. Det var 2017 till 2018 som de största köpten gjordes för totalt 30 miljarder kr. Resterande år fram till nu så har det köpts för 3-6 miljarder kr varje år.

År 2014 ägde Stefan Persson 35,5% av kapitalet. Idag är den siffran uppe i hela 59,7%. Räknar vi samman den övriga släktskaran (vilket vi borde göra) så kontrolleras idag 65% av kapitalet.

Om man räknar på att utdelningen kommande åren mer eller mindre är konstanta så kommer ägarandelen för Stefan Persson med släkt vara 90% om 8 år och därefter blir det tvångsinlösen för att få resterande del av aktierna mest troligt. Den processen kan ta ett tag.

Men troligtvis kommer vi inte behöva vänta så länge. H&M:s engagemang att köpa tillbaka aktier från öppna marknaden kommer minska antalet aktier som du och jag kan handla (kallas Free Float). Troligtvis kommer det ett bud förr eller senare med en för nu okänd premie.

Svaret på när H&M slutar existera på börsen är alltså max 10 år med tanke på att tvångsinlösen kan ta ett tag. Min egna gissning är snarare 6 år.

 

Varför avnoteras H&M?

Det här är den klassiska miljon-frågan. Självklart finns det fördelar till att ett bolag noteras. Man kan lättare få tillgång till kapital för att fortsätta växa, det är en viss kvalitétsstämpel och det underlättar handeln av bolagets aktier.

Men, det finns troligtvis fler nackdelar.

För H&M:s del så är det idag troligtvis till mer skada än nytta. Man har blivit allt mer ifrågasätta av media där miljöaspekten inneburit de största rubrikerna. Granskningarna av media skulle helt klart minska i en onoterad miljö. Stefan Persson vill inte se sitt skötebarn fortsätta den här riktningen fram till den dagen han själv trillar av pinn.

Jag vet att många av er fortsatt äger H&M och kanske är det inget dåligt alternativ. Att återköp och ytterligare köp från Pappa Persson kommer fortsätta är mer eller mindre en självklarhet och det kan ge fortsatt stöd till aktien. Samtidigt blir det mer och mer riskabelt då likviditeten i bolaget minskar

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x