I dagens läge är det lätt att stirra sig blind på cykliska bolag som exporterar mycket till USA och därigenom får en blödande aktiekurs. Parallellt som handelskriget fortsätter så har priset på olja under bara april backat med hela 15%. Det finns många populära utdelare där ute inom olja och aktiekurserna har sjunkit hyfsat rejält med tanke på det fallande oljepriset.

Visste du?

Olja brukar delas upp i två vanliga typer. BREND och WTI. Kurserna skiljer sig något men utvecklingen är i stort sett densamma.

WTI står för West Texas Intermediate och är olja från USA medan BRENT kommer från Nordsjön

 

Ett lågt oljepris för tillfället

Backar vi bandet och tittar historisk tillhör faktiskt råvaruaktier några av de mest utsatta när konjunkturen kraschlandar.

Under pandemi-året såg vi hur väldigt många bolag med inriktning olja och gruva tappade ungefär hälften av sitt värde. Detsamma gäller finanskrisen 2008 där till och med Boliden höll på att gå i konkurs. Köpte man då har man gjort en fantastisk affär. Det är alltid lätt att vara efterklok.

Såhär har oljepriset för WTI utvecklats de senaste 6 månaderna. Det har varit en spikrak väg neråt och nu ligger kursen på 60 dollar per fat.

Oljepriset senaste halvåret

 

Därför faller oljan under handelskriget

Den stora anledningen är givetvis det allt mer eskalerande handelskriget mellan USA och Kina. Kina är en av världens största när det kommer till import av råolja där tillväxten runt världen nu riskerar att sänkas.

Rent konkret kan man säga att oljemarknaden inte direkt berörs av tullarna, men vad marknaden oroar sig för är risken för kraschad konjunktur. Som jag skrev innan har historian visat att det inte är bra för oljebolagen.

Sedan har vi en faktor till som tyngt oljepriset, nämligen när oljekartellen Opec+ i förra veckan slagit fast en produktionsökning på 411 000 fat om dagen under nästa månad (maj). Ökningen var känd sedan tidigare men när produktionen skulle bli tre gånger så stor som väntat blev marknaden orolig.

”Trump vill ha ned oljepriset till 50 dollar per fat och om det händer kommer man ha hälften så många bolag i branschen. Det hade resulterat i förvärv där de starka plockar upp bitarna från de svagare aktörerna”, säger Bill Smead, investeringschef på Smead Capital Management, till Financial Times. 

 

Oljepriset har i snitt legat runt 80 dollar allt sedan 2021. Blir konjunkturen ännu mer lidande med tanke på handelskriget kommer vi helt klart få se lägre nivåer än dagens 60 USD. Men tror man inte att handelskriget får bestående men kommer oljepriset vandra upp igen.

Vilket oljebolag bör jag välja?

Det finns givetvis en uppsjö oljebolag med utdelning där ute och många har sina fördelar och nackdelar. Nyligen listade jag de populäraste norska utdelningsaktierna inom olja:

Norska oljeaktier med utdelning

 

I en utdelningsportfölj är det självklart inget måste att äga någon oljeaktie men en fördel är hög direktavkastning som i många fall faktiskt varit hyggligt stabil över tid. Flertalet aktier har dessutom givit en fin totalavkastning. Så dåliga investeringar har det egentligen inte varit. Sedan hade du givetvis fått mer pengar om du stoppat in allt i Investor eller Latour.

Chansen är nog hyggligt stor att jag plockar in ett till när väl utdelningarna blir ett sätt för mig att överleva utan lön från jobbet (eller mindre lön om jag väljer att gå ner i tid).

Jag har plockat ut mina egna utdelningsfavoriter

 

Sedan har vi ytterligare ett rätt spännande case, nämligen Lundinbolaget IPC. Här är det viktigt att poängtera att du som ägare inte får någon utdelning i IPC.

Detta bolag har den största delen av sin produktion i Kanada. Värt att nämna är att IPC är särskilt känsliga när oljepriset faller då kanadensiska tungolja både är dyr att transportera samt har något sämre kvalite än exempelvis BRENT.

I IPC ser vi just nu en riktigt låg värdering och fördelen är att man har produktion som täcker 15 år framåt ifall man inte investerar ytterligare, något man självklart kommer göra. Här ser vi dessutom tunga insiderköp där bland annat VD:n köpt mer i raset.

IPC är ett tillväxtalternativ inom olja och här har investerarna fått riktigt bra avkastning för sin investering.

Vår Energi har 17% direktavkastning

Just nu handlas norska Vår Energi till otroliga 17% direktavkastning. Bolaget delar ut kvartalsvis och självklart låter den höga direktavkastningen inte rimlig.

Nu har bolaget bara funnits på börsen sedan 2022 så vi har ingen lång utdelningshistorik, men allt sedan dess har det varit en god trend. Oftast brukar utdelningarna i oljebolag vara mindre volatila än i exempelvis shipping-bolag.

Vår Energi står just nu inför en riktigt kraftig tillväxt där man kommer lyfta produktionen från 280 000 oljefat till 400 000 som målet är. Blir inte oljepriset mycket sämre från denna nivå så är det inte alls omöjligt att man faktiskt kan hålla i utdelningen som den är idag.

Noterbart är att ca en tredjedel av intäkterna kommer från gas och inte olja. Priserna på gas har varit otroligt höga sista åren. Det har alltså funkat som en form av krockkudde som gjort att utdelningen kunnat bibehållas. Precis som olja har gas de senaste veckorna haft det tufft. Fördelen är att konkurrensen i Europa är betydligt mindre.

Vi kan dessutom se hur många insiderköp gjorts 2025 men jag ser ingen transaktion gjort nu när raset varit som värst.

 

Jag har valt att fylla på lite i Aker BP under raset men inte tagit in något annat bolag ännu. Det finns många som är rätt negativa till den här typen av aktier med tanke på att framtiden är rätt ovis. Under min kvarvarande livstid tänker jag att olja fortfarande kommer vara ett måste.

 

 

31
0
Kommentera gärna :)x
()
x