Som ny investerare hade det varit guld värt att veta om våra investmentbolag. Det tog ett tag innan jag insåg de fantastiska fördelarna med att äga dessa men allt sedan dess har de utgjort basen i min portfölj. Nu ger författaren Marcus Fridell sin syn på investmentbolagen just nu.

Jag har gjort åtminstone en utlottning av boken Bygg en förmögenhet : investera i investmentbolag, av Marcus Fridell. Det här är en sjukt bra bok som alla långsiktiga investerare borde läsa och är helt klart värt pengarna. Eller så kan man vänta på min nästa utlottning som borde komma denna månad.

I en artikel jag nyligen läste gav han sina tanker kring vilka investmentbolag som är värda att köpa idag, samt de man ska passa sig för:

Köp:

Sälj:

 

I listorna ovan har jag även inkluderat bolagens rabatt eller premie utifrån det rapporterade substansvärdet. Datan kommer från ibindex. Plus (+) indikerar rabatt, d.v.s. att du får de underliggande bolagen billigare om du köper investmentbolaget i stället. Minus (-) är då premie.

Självklart är det mest intressanta att lyssna på anledningen. Kort och gott är de bolagens premie som är orsaken till att Bure, Creades och Latour hamnar på sälj-listan:

”Oavsett hur bra historik ett bolag har så tycker jag inte att det får kosta hur mycket som helst. Att kunna köpa kvalité till rabatt är det fina med investmentbolag och är det premie får man bara kvalité men inte rabatten”, säger Marcus.

Följ författaren Marcus Fridell på Twitter

Föga förvånat finns Investor med i Köp-listan. Är det en aktie som bör kallas för nutidens folkaktie så är det väl just Investor. Till frågan varför denna är så populär svarar han:

”Det är det största och det äldsta investmentbolaget. Förvaltningskostnaden är så låg som 0,07 procent, vilket är försumbart. Det är till och med billigare än en indexfond i de flesta fall. Och så får man ett stort team av investerare. Deras portfölj är uppbyggd på ett sätt som man själv skulle vilja bygga en väldiversifierad portfölj.”

 

En annan som inte tycker Latour känns lockande är allas vår Per H Börjesson, även kallad Sveriges Warren Buffett.

Per H Börjesson

Han skriver såhär:

”Latour har en fantastisk portfölj med bolag men man kan vara tveksam till premien. Hade aktien handlats till samma substansrabatt som de tidigare nämnda bolagen (Spiltan, Investor, Lundbergs) skulle jag köpa Latour över de andra. Latour har haft en fantastisk utveckling med långsiktiga ägare och har också samma Warren Buffett-tänk där man nästan aldrig säljer.”

Ska jag nu sälja Latour?

Absolut inte!

Det misstaget har jag gjort en gång tidigare. Och ja, du ser ju hur det gick den gången. Jag fick tillslut köpa tillbaka men det tog emot.

Men på samma gång ligger det givetvis något i det Marcus och Per säger. När du köper Latour idag så betalar du betala 1,5 kronor för att få 1 krona. Skulle jag däremot få välja att köpa Latour eller Industrivärden idag så hade jag valt Latour. Du som är trogen läsare vet säkert att jag börjat fundera på om en investering i Industrivärden faktiskt är rätt väg att gå.

I artikeln nämnde man också att VNV Global var bland de mest köpta aktierna i slutet av förra året. Det glädjer mig. VNV med sina 40 000 aktieägare (enligt Holdings) tror jag har en enormt spännande resa framför sig. Då de verkar i en onoterad miljö så kommer det däremot kännas när det blir osäkerhet på börsen.

Har du däremot +5 år kvar så är nog VNV ett mycket bra val.

Dessa investmentbolag har jag i portföljen just nu:

  • Investor
  • Svolder
  • Latour
  • Industrivärden
7
0
Kommentera gärna :)x
()
x