När en ny trend dyker upp ska alla med på tåget. Det såg vi för en tid sedan när ESG på riktigt blommade ut och även det mest anti-miljövänliga bolaget skulle visa sina ESG planer i sina rapporter. Desto mer nyligt kom AI som fortsatt är lika hett som ett element under januari månad. Vad som också blivit en nyhet är att fler och fler läkemedelsbolag vill bege sig in i kampen mot fetma och igår blev det känt att AstraZeneca också hoppar på tåget.

 

AstraZeneca är ett av många bolag som jag ångrar att jag sålde för tidigt (sålde delar av mitt innehav). Det där är en häxkonst vi inte ska beblanda oss med

Bekämpning av fetma – vilka aktier?

Mig veterligen har vi dessa bolag som på ett eller annat vis har läkemedel för att ta strid mot fetman som ökar allt mer. Det finns säkert fler också, och nya verkar ständigt segla in på marknaden.

Aktie
Novo Nordisk A/S (NVO)
Eli Lilly & Co. (LLY)
Amgen Inc. (AMGN)
Pfizer Inc. (PFE)
Viking Therapeutics Inc. (VKTX)
Structure Therapeutics Inc. (GPCR)
Herbalife Ltd. (HLF)

Tråkigt nog har jag inte skrivit om något av dessa och det var länge sedan jag ägde Novo Nordisk så den informationen är tyvärr lite utdaterad.

I mars 2023 släppte World Obesity Federation (WOF) en rapport som säger att år 2035 kommer över 4 miljarder människor – mer än hälften av världens befolkning – att vara överviktiga.


Ett bra alternativ?

Jag brukar vara lite spydig och säga att spelbolagen inte är de enda bolagen som strider mot etik- och moralkompassen. Visst är spelberoende ett problem, men fetma är må hända ett större problem och hit kan vi pressa många börsnoterade bolag vars produkter inte gör saken bättre (läs McDonalds etc.)

Vi har under allt för många decennium försökt tackla den ökande vikten men inget tycks hjälpa långsiktigt. Många bolag har genom åren uppfunnit ”huskurer” som på magiska vis ska hjälpa dig till en slankare kropp. När jag var liten köpte mamma en s.k. AbSwing via TVShoppen. Precis som många andra prylar blev den liggandes.

Att fortsätta äta gott och enbart ta en spruta för att motverka kalorierna (lekmannamässigt beskrivet) känns som en lösning som många suktat efter.

 

AstraZeneca mot viktminskning

Ett av mina största misstag var att sälja aktier i AstraZeneca tidigare. Det misstaget har jag gjort en gång för mycket nu.  Idag ligger däremot Astra i en topp 10 placering i portföljen, och där hör den hemma. Faktum är att bolaget nu är mitt näst största.

 

Nu tar alltså Astra Zeneca upp kampen med börsstjärnorna Novo Nordisk och Eli Lilly genom ett stort förvärv inom viktminskning.

Det man köpt är då en exklusiv licensen för ECC5004 från kinesiska bolaget Eccogene. Det här är egentligen samma typ av läkemedel som Novo Nordisks Ozempic och Wegovy – två läkemedel som skördat mångmiljardframgångar på grund av sin effektivitet mot övervikt. Jag har själv inte satt mig in allt för mycket men tydligen är 5004 i en rätt tidig fas och ska tas oralt istället för att injiceras.

”Det är viktigt att komma ihåg att det finns drygt 1 miljard människor som lider av övervikt eller fetma och många av dem har ytterligare riskfaktorer. Så det finns ett stort behov. Vi är såklart några år efter, men vi arbetar på nästa generation produkter”, säger Pascal Soriot,  vd för Astra Zeneca på telefonkonferensen. 

”Den första vågen är injicerbara produkter och en stor del av patienterna föredrar en oral medicin. Denna produkt erbjuder specialfunktioner då den kan tas som en låg dos och har bra absorption”, fortsätter han.

VD AstraZeneca, Pascal Soriot

 

I övrigt var rapporten väldigt fin och jag såg att Ålandsbanken nu ser en uppsida på 27% i Astra

”Det tredje kvartalet var ytterligare ett kvartal med tvåsiffrig intäktstillväxt bland de många vi har sett under de senaste åren”, konstaterar Pascal

 

Annars då? Ja förutom detta är AstraZeneca ett fenomenalt utdelningsbolag som lyckats väldigt bra över tid:

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x