Ja hur pass fett något ska vara för att klassas som fet kan jag tyvärr inte svara på. Idag kom i alla fall Holmen med ett glädjande utdelningsbesked och med det fortsätter skogsbolaget sin makalösa trend.

Bildresultat för I am not fat

Holmen har exploderat kursmässigt. Det blev ett rätt stort jack i och med Corona tills dess att investerarna begrep att viruset inte kan ge sig på träd. Seriöst, lite så kändes det mitt i all oro. Det enda tråkiga är väl att investerarna insåg det. Jag hann köpa lite i alla fall.

Utdelningen föreslås bli 7,25 kr/aktie, att jämföra med förväntade 6,78 kronor. Dessutom föreslås en extra utdelning på 3,5 kronor. Med andra ord totalt 10.75 kr

Mot bakgrund av att resultatet för 2020 blev bra, trots covid-19, och att vår finansiella
ställning är stark även efter förvärvet av Martinsons, föreslår styrelsen att utdelningen höjs till 7,25 samt en
extra utdelning om 3,50 kronor

Förra året var den tänkta utdelningen 7 kr. Dock justerade man detta till 0 kr för att lite senare justera den ytterligare en gång till 3,5 kr.

Extrautdelningen täcker då upp den mindre utdelningen förra året. Det finns givetvis flera sätt att se på detta, men så ser jag på saken i alla fall.

Vad som tyvärr har hänt är att aktiekursen i Holmen dragit iväg väldigt mycket. Räknar vi på ordinarie utdelning 7,25 så handlas Holmen till ynka 1,9%. Jag har egentligen som gräns 2,5% men nu handlas Holmen till i princip samma låga direktavkastning som Disney gjort under lång tid.

Frågan är om Holmen fått sig en släng av ESG eländet också. En sak Holmen gör är att förädlar skogsråvara till allt från trä för klimatsmart byggande till förnybara förpackningar, magasin och böcker samtidigt som de producerar vatten- och vindkraft på egen mark. Det luktar ESG enligt mig.

Det är trist… Alla bolag som rör vid ESG ska värderas upp helt oavsett. Kursuppgång är en kortsiktig lycka. Jag föredrar bolag med en lämplig utdelning där kursen sakta stiger i takt med att utdelningen växer utdelningen.

Självklart förstår jag att mycket annat drivit kursen i Holmens fall, men att inte säga att hetsen kring klimatet bidragit är nog en lögn.

Holmen ingår i mina 10 största bolag. Dagens utdelningsbesked innebär en utdelning på 1 505 kr för mig.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x