Nyligen höjde Morgan Stanley riktkursen på EQT från 317 kr till 393 kr/aktie. Däremot var det inte länge sedan som EQT var galet högt värderat enligt vissa källor.

 

EQT bör vara högt värderat

Du som följt mig ett tag vet att jag aldrig lägger någon vikt på riktkurser från andra större instanser. Dessa utgör ett oundvikligt brus i min vardag. Vad som är negativt är när det kommer höjda riktkurser i mina utdelningsaktier. Marknaden lägger stor vikt i höjda riktkurser och när aktiepriset stiger sjunker direktavkastningen.

Den höjda riktkursen på 393 kr är dessutom ett basscenario. I ett mer positivt scenario, med bl.a. större kommande fonder än i basscenariot, sätter man riktkursen på hela 488 kronor.

EQT är ett riskkapitalbolag och investerar löpande i spännande bolag med syftet att göra dessa bättre och mer framgångsrika. När man uppfyllt det lämnar man bolaget på egna fötter. Vi har däremot inget substansvärde att utgå från i EQT som i fallet med investmentbolag.

Du får helt enkelt lite på att EQT går in i bolag som kommer blomstra. För mig är det en omöjlighet att noga följa alla deras investeringar. Såg t.ex. nyss att man förvärvar Covonta som på något vis producerar el genom att förbränna sopor. Det skulle vara ett heltidsjobb för mig att analysera respektive bolag som EQT går in i.

Samtidigt är det här lite charmen med denna typ av bolag. Vi kikar på hur bra riskkapitalbolaget historik lyckats och hoppas att man kan fortsätta resan. Just EQT har lyckats galet bra med detta så självklart bör värderingen vara hög.

 

Så sent som i augusti förra året kunde vi läsa följande rubrik hos DI:

EQT värderas obegripligt högt

Där och då var det ABG Sundal Collier som satt sälj på EQT, från tidigare behåll, med en riktkurs på 135 kronor. Den riktkursen gick väldigt snabbt upp i rök.

Kanske kan det jämföras med när alla satte riktkurser på under hundringen för H&M men i stället gick kursen upp till 200.

Det är ofta när jag tittar i backspegeln som jag inser att riktkurser verkligen kan ställa till det för ditt långsiktiga tänk och därför bör vi undvika dessa enligt mig. Visst, går du in i ett bolag med tanken att marknaden felsatt priset och du har din egna riktkurs då du anser aktien vara rimligt värderad, ja då är det inget fel.

2021 delar EQT ut 2,4 kr per aktie. Hälften blev i juni och nästa hälft kommer i december. Det här är inget utdelningsbolag även om EQT skriver att målet med utdelningen är att ständigt höja den. Som det ser ut idag kommer jag behålla EQT i ca 5 år till innan jag växlar över till lite mer högutdelare.

Det blir då tidpunkten då jag drar mig ur mitt ordinarie arbete för att ägna mig åt egna projekt.

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x