EQT är mitt näst största bolag i portföljen där aktien igår fick en rejäl smocka och var ner 12%. Då jag från eftermiddagen fram till nu fått 2 mail med frågor kring vad som faktiskt händer så tycker jag att det är lämpligt med en kommentar.

Igår var det då dags för riskkapitalbolaget EQT att öppna sin bok och presentera det man åstadkommit under första kvartalet 2022.

Christian Sinding (VD) beskriver kvartalet som ett stressigt kvartal med tanke på det som händer i Ukraina. EQT är aktiv ägare i deras många underliggande bolag och kan bara uppmana dessa att upphöra med sin verksamhet i Ryssland. Samtidigt beskriver man att verksamheten i Ryssland inte alls är omfattande bland de underliggande bolagen.

VD EQT Christian Sinding

Tyvärr kastar Rysslands invasion av Ukraina och de mänskliga tragedier
som utspelar sig en mörk skugga över kvartalet. Även fast våra portföljbolag hade mycket begränsad verksamhet i regionen stödjer EQT
de portföljbolag och människor som drabbas och vi har uppmanat alla
portföljbolag att avveckla eventuella verksamheter i Ryssland.

 

Under de senaste 30 åren har EQT gjort en framgångssaga som saknar motstycke i svensk näringslivshistoria. Idag hanterar man inte mindre än 77 miljarder EUR under sina vingar och syftet är självklart att få dessa att växa ännu bättre i framtiden.

Visst, storleken går inte att jämföra med BlackRock som jag analyserade tidigare. Samtidigt är just EQT:s resa extra unik, en resa som startade med en tanke på en restaurang för 30 år sedan fram till den storlek man sitter på idag. Tyvärr har vi vanliga investerare inte direkt kunnat ta del av själva aktien i EQT förrän hösten 2019 då man gjorde sin IPO.

Alla mina historiska köp i EQT sedan deras IPO 2019.

Det händer däremot väldigt mycket i EQT just nu som på kort sikt givetvis kan skapa volatilitet. Exempelvis har man nyligen gått samman med Baring Private Equity Asia (BPEA) samt att man nyligen introducerat sin hitintills största fond, EQT X , där storleken blev drygt 20 miljarder EUR. Då man har ett större kapital som rör sig har man anställt mycket personal som dessutom tynger kostnaderna.

EQT har då fallit med drygt 40% i år. Samtidigt är det inte märkligt då EQT inte är Industrivärden utan ett bolag med mängder av start-ups under sig där osäkerheten är större när ekonomin stramas åt. Det ska helt enkelt kännas mer i den här typen av investering när det blir skakigt. Å andra sidan är det också den här typen av investeringar som över tid kan visa störst potential.

Vad som är viktigt att komma ihåg är att en rapport inte är ett facit på hur en aktie går under dagen. Ett bolag kan rapportera starkt, men vi kan ändå se aktien falla. Beträffande gårdagen i EQT kunde vi tydligt se hur marknaden blev mer och mer osäker när aktien föll och många vill rädda sina surt förvärvade pengar i ett sådant läge. Se det som en kedjeeffekt.

Så rörde sig EQT igår

Tar du andra liknande bolag som exempelvis Black Rock och TROW  så har aktierna även där fallit mer än mycket annat, även om deras investeringsstrategi är något mer defensiv.

Har du 5 år på börsen så kommer EQT vara en magisk investering här och nu skulle jag säga. Men på ett års sikt kan mycket hända. På 5 år kommer däremot EQT skapat en fantastisk avkastning till sina fonsandelsägare och då lär också aktien haft en fin resa. Det är i alla fall min filosofi.

Tänk även på att EQT:s aktie gjort 46% årligen (!!!) de senaste 3 åren exklusive återinvesterad utdelning (!!!!), trots årets nedgång. Vi måste alltid kika på varit vi kommer ifrån och vad som bygger stor fallhöjd har givetvis risk att falla extra hår i tider av oro.

10
0
Kommentera gärna :)x
()
x