EQT inleder den kanske härligaste perioden på året, nämligen boksluten och utdelningsförslagen för 2023 (baserat på vinsten 2022). Det firar vi med en utdelningshöjning från just EQT.

Riskkapitalbolaget/investeringsorganisationen EQT blev den största svenska noteringen sedan Telia noterades år 2000. Men även innan noteringen 2019 så finner vi lång historik bakåt. Under 3 årtionden har nämligen EQT och dess fonder skapat en mycket attraktiv avkastning inom alla geografiska områden. Investor har varit med på den resan och du som ägt Investor får även ta del av EQT.

Som jag skrivit om tidigare är det svårt att förstå helheten i EQT, precis som det är svårt att få en bra bild bland ett investmentbolags alla investeringscase och verksamhet. I grund och botten handlar det om:

  1. Tillhandahålla kapital. Investerare allokerar kapital till EQT-fonder.
  2. Investera. Här riktar man sig mot företag med hög tillväxtpotential och god kvalité. Sådana bolag jag själv inte studerar särskilt noga.
  3. Framtidssäkra. Här ser man till att bolagen ska uppnå sin fulla potential.
  4. Avyttra. När den fulla potentialen är uppnådd väljer man oftast att avyttra.
  5. Kvar blir avkastning

Över tid bygger EQT upp sin stora påse med det kapital man förvaltar (förvaltat kapital, Asset Under Management, AUM) och det är på denna man får kassaflöde från den avgift man tar ut.

Under 2022 har det varit svårt för EQT att hitta och gå in i nya investeringar och det syns givetvis i det resultatet som idag kom in under förväntan.

Nu ser man en liiiten ljusglimt i 2023 om vi ska lita på uttalandet i DiTV. Kanske är det också därför kursen är upp 16% i år (OMXS30 +8,2%). Obs, skrevs innan börsöppning.

Utdelningen höjs dock från 2,8 kr/aktie till 3,0 kr/aktie. Precis som med investmentbolagen så är det här ingen pjäs jag äger för utdelning och utdelningshöjning, utan snarare för att jag tror på en fin totalavkastning till den punkt då jag byter över mot fler högutdelare.

 

Sätt att följa bolagsrapporter

Nu kickar alltså rapportfloden igång och det är alltid svårt att hänga med. Här är några tips för att göra det enklare:

Hos Avanza ser du en lista på när rapporterna kommer. Kanske har Nordnet en liknande men jag vet inte (någon får gärna bekräfta).

Vill du ha en bild på alla bolag och inte enbart dina egna så har Placera den här kalendern.

För att se tider så kan jag rekommendera Nordnets Veckans agenda

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x