Rapporterna för andra kvartalet knackar nu på dörren och något i mig känner att det kommer bli intressant läsning i hängmattan rörande vissa bolag. För andra kvartalet i år är det fastighetsbolagen som börjar visa sina siffror och kanske ser vi sakta men säkert en ljusning för sektorn i sin helhet.

Precis som vanligt ska jag lägga upp vilka tider som de viktigaste bolagen kommer ut med sina rapporter. Trots att det är sommar kan jag tycka att det åtminstone är värt att få en överskådlig bild av vad bolagen har att säga om läget. Det är ett rent nöje mellan det att gräsklipparen går på högvarv.

Igår var Sven-Olof Johansson (Fastpartner) ute med sin profetia om antalet räntesänkningar i år och han tror på hela fyra stycken det kvarvarande halvåret. Även om det låter optimistiskt så tror jag inte han är allt för fel ute:

”Vi tror på en kraftfull förbättring resten av året, och det skulle inte förvåna mig om vi får fyra räntesänkningar av Riksbanken i år. Det är helt avgörande och betyder jättemycket för oss som har en relativt kort räntebindning.”

Sven-Olof Johansson, VD Fastpartner

 

När det kommer till Diös så ökade förvaltningsresultatet till 240 miljoner, jämfört med de 220 miljoner som bolaget lyckades prestera samma kvartal 2023. Det är positivt. Att förvaltningsresultatet ökar är en förutsättning för att utdelningen ska komma tillbaka.

Anmärkningsvärt är att belåningsgraden minskade till 53,4% jämfört med de 54,4% man hade i fjol. Här sker aktivt jobb här och Diös har som mål att minska denna ytterligare till 50%.

Även Knut Rost (nuvarande VD), verkar se ljust på hösten och kommande halvår:

”Jag är fast övertygad om att vi kommer att se fortsatt ljusare makroekonomiska perspektiv med stabila och ökade fastighetsvärden under hösten.”

Diös VD, Knut Rost

Stora frågetecknet är väl att Knut nu avgår och lämnar över till David Carlsson den första januari 2025. Det är svårt att sia om hur det kommer bli men jag är väl mer orolig för andra vd byten som knackar på dörren än för Diös del. Exempel är Investor och Axfood.

Jag själv har börjat fundera över hur jag vill göra med mitt innehav i Diös. När jag tänker efter så räcker det väl med Castellum, Cibus och Realty Income som stamaktier inom sektorn. Även JM kan i mångt och mycket räknas med här.

Det som talar mot att jag skulle lämna Diös är den enorma tillväxt vi nu ser i Norra Sverige. Här har Diös helt klart en vallgrav med attraktiva lägen som bara NP3 kan mäta sig med. Troligtvis skjuter jag mig själv i foten genom att sälja här och nu.

Diös har funnits i portföljen oerhört länge och det var via Diös jag för första gången fick bekanta mig med begreppet emission.

Det här är ett oerhört välskött bolag men precis som med många andra rycktes man med i hetsen och gapade allt för stort när räntan var låg. En dyrköpt läxa, både för bolaget men även för oss investerare.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x