Diös rapporterade för sitt andra kvartal idag och med dessa siffror tycker jag vi tydligt kan se att oron kring fastighetsbranschen varit något överdriven. Fortsätter man såhär finns det goda chanser till utdelningshöjning nästa år.

Förra året (2020) presenterade Diös ett förvaltningsresultat per aktie på 7,13 kr för helåret. Av dessa delar man ut 3,3 kr och det motsvarar då 46% av totalen. Diös utdelningspolicy är för övrigt att försöka dela ut 50% av resultatet. Att dela ut 50% kännetecknar också svenska fastighetsbolag väldigt väl.

Idag presenterade bolaget ett förvaltningsresultat på 2,15 kr/aktie för Q2 i sin helhet. Det här är bättre än innan och under pandemin

Q2 2021: 2,15 kr/aktie

Q2 2020: 1,71 kr/aktie

Q2 2019: 1,91 kr/aktie

”Flertalet lönsamma affärer och en stark underliggande marknad har drivit en positiv värdeutveckling och visar på goda utsikter framåt.”, skriver VD Knut Rost i VD orden

Som du säkert vet verkar Diös i Sveriges nordliga delar och fokuserar på s.k. 15-minutersstäder. Det innebär att man fokuserar på städer där du kan gå, cykla eller ta bilen till jobbet inom 15 minuter. Detsamma gäller om du exempelvis ska handla, gå på café eller restaurang samt ta barnen till skolan.

Kikar vi på beståndet är det kanske inte så smickrande ur en post-Corona synvinkel då det mest är kontor:

Jag gillar Knuts ärlighet då han sagt att det var en oerhört tung period april/maj 2020 när allt brakade samman. Han berättar att han sov dåligt och gick ett extra varv runt kvarteret innan han gick in på jobbet. Ärlighet hos en VD är något som jag börjat värdesätta mer och mer. Kanske var det just Saltängen Property Invest som lärde mig den läxan.

Knut Rost, VD Diös

Corona-Kraschen på börsen började 20:e februari och slutade 16:e mars. Stockholmsbörsen var ner drygt 33% under 18 börsdagar. Även om 18 dagar låter som en väldigt kort period så tog det här hårt på mitt investeringspsyke. Jag kan säga att det var både en och två gånger jag tvivlade då jag såg andra som hållit på längre än jag sälja när det såg som jävligast ut.

För mig blev det däremot inget sälj i Diös och inget sälj i övrigt heller. Idag är jag glad att jag har kvar Diös och ser mer glad min fram emot nästa utdelningshöjning.

Idag inkasserar portföljen över 2000 kr årligen från Diös. Just nu handlas Diös till en direktavkastning på 3,6% räknat på förra årets utdelning.

Såhär har utdelningen utvecklats genom åren. Då väntar jag fortfarande på den andra utdelningen 2021 nu när Diös delat upp utdelningen i 2 tillfällen per år.

Ytterligare en positiv sak är att ordförande Bob Persson representerar största ägaren med Persson Invest (Östersundsbaserat familjeföretag).

0
Kommentera gärna :)x
()
x