Det finns åtminstone tre saker som Intrum och SBB har gemensamt. Dels har bägge brottats med allt för hög belåning i fotspåren av allt för aggressivt tänkande när räntan var låg. Dels har de fått sina kurser totalt nedtryckta i skiten. Sist men inte minst har Richard Bråse på Dagens Industri lämnat en sista hälsning till de båda som satte spaden vid begravningsplatsen i jorden. Vad jag är mest imponerad över är att en person kan sitta på sådan makt i skrift.

 

Om knappt en månad är det dags för Richard Bråse att lämna Dagens Industri för att gå till ett nytt jobb. Till er som inte vet så är han mest känd för att skriva sälj-analyser på bolag. När dessa väl släpps brukar det blåsa rejält och kurserna tenderar att dyka.

Så blev verkligen fallet i hans artikel om SBB samt det uttalande han gjorde om Intrum. Det här var nog också hans sista stora verk innan det är dags att byta arbetshatt.

Det intressanta var nog att Bråse gick ut för ett år sedan och menade att aktien i SBB ”var död”. Sedan dess har kursen gått mycket bättre än index och marknaden har återfått någon form av förtroende.

Som kommentar på det svarade Bråse:

”Ja, det tar tid att dö på börsen. Se bara hur det gick för SAS”

Det begreppet har jag aldrig hört tidigare men är ändå lite lustigt. Sedan finns det också sanning bakom det, även om många bolag historiskt lyckats vända tråkiga trender. Speciellt handlar det om bolag som lyckats överleva kriser tidigare.

SAS är inte det enda exemplet. Bara i år har drygt 20 börsnoterade bolag gått omkull och många har försökt hålla näsan över vattenytan länge. Exemplet i närtid är Oscar Properties vars börshistoria nu är över. Där har en domedag länge varit ett kort på spelbrädet men som först nu blev verklighet.

Mackmyra är också ett exempel det senaste året. Bolaget noterades 2011 och sedan dess har man gjort hela sju företrädesemissioner innan luften till slut gick ur i augusti på grund av hög skuldsättning.

Skobolaget Rizzo Group (tidigare Wedins och Venue Retail Group) har gått en liknande väg till mötes. Bolaget noterades 1997 men efter flera år av förluster och nyemissioner som blivit misslyckade så blev konkursen ett faktum nu 2024.

Så ja, i många fall kan vi nog säga att Det tar tid att dö på börsen.

 

En enastående makt

Vad jag aldrig riktigt kan släppa är hur en man med en analys kan påverka en aktie så fruktansvärt mycket. Vi pratar liksom ett kursfall på –25% i en aktie som ägs av nästan 200 000 investerare.

Men vad är det man brukar säga?

In Spider-man (2002), Uncle Ben says the mythical phrase "With great power  comes great responsibility", since that moment, that phrase has been  interpreted as "If you have powers you must have a

 

 

Jag tänkte försöka sammanfatta läget i SBB då det fortsatt är ett drama som är spännande att följa, trots att jag övergivit skutan. Mest troligt kommer den sammanfattningen ut nu på söndag.

 

Rekonstruktionsgruppen skriver

En företagsrekonstruktion är en process som syftar till att hjälpa företag som har tillfälliga ekonomiska problem att återfå lönsamhet och undvika konkurs. Genom att följa vissa steg kan företaget få hjälp med att strukturera om sina skulder och verksamhet för att skapa en hållbar framtid.

Egentligen kan man väl säga att en rekonstruktion är en typ av skuldsanering fast för företag. Skillnaderna är påtagliga men i bägge fallen försöker man rädda något som landat i ett skuldberg.

Den 1 november meddelade Intrum att man tänker ansöka om rekonstruktion i början av 2025. Att rekonstruera Intrum är ett sätt att tvinga fram ett Okej från aktieägarna för att de ska ge bort 10% av stamaktierna till fordringsägarna som kompensation för att de förlänger lånen.

Kort och gott har Intrum problem med sin likviditet, men det har ju varit känt sedan länge.

Markus Sandgren, analytiker på Kepler Cheuvreux sa senast när han fick en fråga om hur Intrum faktiskt mår:

”Det är illa. Det är såpass illa att man tvingats skriva ner skulderna för att överleva. Att man över huvud taget gör en rekapitalisering där man ger bort aktier som kompensation är inget gott tecken. Sedan hoppas bolaget att rekapitaliseringen kommer gå igenom och att de ska överleva.”

 

På andra sidan av detta brinnande skepp står en VD som ställt sig på köpknappen åtskilliga gånger under sommar och höst. Nu senast köpte han för drygt 300 000 svenska kronor. Han menar också att bolaget är på helt rätt väg i sin omstrukturering.

Det var länge sedan jag själv köpte något i Intrum.

 

 

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x