Det finns åtminstone tre saker som Intrum och SBB har gemensamt. Dels har bägge brottats med allt för hög belåning i fotspåren av allt för aggressivt tänkande när räntan var låg. Dels har de fått sina kurser totalt nedtryckta i skiten. Sist men inte minst har Richard Bråse på Dagens Industri lämnat en sista hälsning till de båda som satte spaden vid begravningsplatsen i jorden. Vad jag är mest imponerad över är att en person kan sitta på sådan makt i skrift.
Om knappt en månad är det dags för Richard Bråse att lämna Dagens Industri för att gå till ett nytt jobb. Till er som inte vet så är han mest känd för att skriva sälj-analyser på bolag. När dessa väl släpps brukar det blåsa rejält och kurserna tenderar att dyka.
Så blev verkligen fallet i hans artikel om SBB samt det uttalande han gjorde om Intrum. Det här var nog också hans sista stora verk innan det är dags att byta arbetshatt.
Det intressanta var nog att Bråse gick ut för ett år sedan och menade att aktien i SBB ”var död”. Sedan dess har kursen gått mycket bättre än index och marknaden har återfått någon form av förtroende.
Som kommentar på det svarade Bråse:
”Ja, det tar tid att dö på börsen. Se bara hur det gick för SAS”
Det begreppet har jag aldrig hört tidigare men är ändå lite lustigt. Sedan finns det också sanning bakom det, även om många bolag historiskt lyckats vända tråkiga trender. Speciellt handlar det om bolag som lyckats överleva kriser tidigare.
SAS är inte det enda exemplet. Bara i år har drygt 20 börsnoterade bolag gått omkull och många har försökt hålla näsan över vattenytan länge. Exemplet i närtid är Oscar Properties vars börshistoria nu är över. Där har en domedag länge varit ett kort på spelbrädet men som först nu blev verklighet.
Mackmyra är också ett exempel det senaste året. Bolaget noterades 2011 och sedan dess har man gjort hela sju företrädesemissioner innan luften till slut gick ur i augusti på grund av hög skuldsättning.
Skobolaget Rizzo Group (tidigare Wedins och Venue Retail Group) har gått en liknande väg till mötes. Bolaget noterades 1997 men efter flera år av förluster och nyemissioner som blivit misslyckade så blev konkursen ett faktum nu 2024.
Så ja, i många fall kan vi nog säga att Det tar tid att dö på börsen.
En enastående makt
Vad jag aldrig riktigt kan släppa är hur en man med en analys kan påverka en aktie så fruktansvärt mycket. Vi pratar liksom ett kursfall på –25% i en aktie som ägs av nästan 200 000 investerare.
Men vad är det man brukar säga?
Jag tänkte försöka sammanfatta läget i SBB då det fortsatt är ett drama som är spännande att följa, trots att jag övergivit skutan. Mest troligt kommer den sammanfattningen ut nu på söndag.
Rekonstruktionsgruppen skriver
En företagsrekonstruktion är en process som syftar till att hjälpa företag som har tillfälliga ekonomiska problem att återfå lönsamhet och undvika konkurs. Genom att följa vissa steg kan företaget få hjälp med att strukturera om sina skulder och verksamhet för att skapa en hållbar framtid.
Egentligen kan man väl säga att en rekonstruktion är en typ av skuldsanering fast för företag. Skillnaderna är påtagliga men i bägge fallen försöker man rädda något som landat i ett skuldberg.
Den 1 november meddelade Intrum att man tänker ansöka om rekonstruktion i början av 2025. Att rekonstruera Intrum är ett sätt att tvinga fram ett Okej från aktieägarna för att de ska ge bort 10% av stamaktierna till fordringsägarna som kompensation för att de förlänger lånen.
Kort och gott har Intrum problem med sin likviditet, men det har ju varit känt sedan länge.
Markus Sandgren, analytiker på Kepler Cheuvreux sa senast när han fick en fråga om hur Intrum faktiskt mår:
”Det är illa. Det är såpass illa att man tvingats skriva ner skulderna för att överleva. Att man över huvud taget gör en rekapitalisering där man ger bort aktier som kompensation är inget gott tecken. Sedan hoppas bolaget att rekapitaliseringen kommer gå igenom och att de ska överleva.”
På andra sidan av detta brinnande skepp står en VD som ställt sig på köpknappen åtskilliga gånger under sommar och höst. Nu senast köpte han för drygt 300 000 svenska kronor. Han menar också att bolaget är på helt rätt väg i sin omstrukturering.
Det var länge sedan jag själv köpte något i Intrum.
Hej,
Läser följande som du har skrivit ”Att rekonstruera Intrum är ett sätt att tvinga fram ett Okej från aktieägarna för att de ska ge bort 10% av stamaktierna till fordringsägarna som kompensation för att de förlänger lånen.”. I detta fall har du missat att obligationsägarna får 10% av aktierna mot att 10% av skulderna skrivs av, sedan förlängs även lånen som du nämner.
Väldigt rolig kommentar men än så beskrivande: ”Ja, det tar tid att dö på börsen. ” och fin liknelse med att bolag faktiskt kan gå i graven om än uppköpta, dissekerade eller annan anledning.
T jenare https://oceantrading247.blogspot.com/
Roligt att upptäcka din blogg. Har inte sett den tidigare 🙂
Mjo sant. På sätt och vis känns det mycket vanligare att ett bolag blir uppköpt som går rätt bra än tvärt om. Aktiekursen är en sak, prislappen en helt annan antar jag
Vanligtvis följer en tidskrift ”God journalistisk sed” om tidningen är något att hänga i julgranen. Vad man får och inte får skriva är reglerat i lagen. Brottsrubriceringen heter ”förtal” och står att läsa i brottsbalken. Så länge Bråse inte skriver saker han vet är lögner, eller i efterhand inte visar sig villig korrigera en tidigare publicerad felaktighet, får han skriva vad han vill.
Nja, förtal gäller i Sverige enbart människor, inte företag.
(I vissa länder är det även förjudet att förtala företag)
Det visste jag inte
Japan är en sådan skurk-stat där det är förbjudet att tala illa om ett företag, även om det är sant. Sjukt men sant.
Å andra sidan skriver galna konsumenter runtom i Sverige vad som helst för att förstöra affärsidéer tillhörande hårt kämpande, seriösa näringsidkare.
Att lagstiftningen behöver ändras och kräva mer sans och moral från avsändaren är lovvärt – att ljuga ihop sanningar är inte detsamma som åsiktsfrihet.
Väldigt bra talat Niklas! Jag har alltid gått enligt filosofin att huvudsaken jag själv inte med uppsåt försöker påverka marknaden så är mina analyser och skrifter ok. Och där kan jag vara ärlig. Jag har aldrig försökt skriva något för att pumpa upp eller ner något. Sedan inser jag att mina skrifter har väldigt lite betydelse också, även om jag är en av de största ekonomibloggarna där ute. Med det sagt har jag ingen utbildning (varken inom journalistik eller ekonomi) och inser att det är sjukt lätt att råka skriva felaktig information ibland. Som tur är har jag många läsare… Läs mer »
Intrum går med bra Vinst, det är bara en fråga om tid för priset går upp.
under tiden har man en Bra inkost for att låna ut sina aktier.
Fik en Bra vinst på Kollegaen Hoist (som var i samma sits som Intrum), dom är nu tilbaka med 500% uppgång. Det blir det samma for Intrum.
Jeg Köpar mer. (har for flera Million)
Jag ställer mig frågan hur mycket det här faktiskt kommer att bidra positivt till deras framtida kassaflöden med tanke på de kostnader som tillkommer som ett brev på posten. Tyvärr har man investerat otroligt lite i nya portföljer med tanke på deras begränsade ekonomi så det kommer också bita negativt framöver.
Här får man ställa sig frågan ifall man faktiskt vill lita på vd:s köp eller ej. Men ja, där ser vi hur det gått med H&M och SBB för att nämna några exempel.
det har gått mycket bra for H&M och SBB typp upp ca 80% och 250%, nu har dom gått lite bak men forfarende bra vinst. som altid det är timing där gälder
”Att rekonstruera Intrum är ett sätt att tvinga fram ett Okej från aktieägarna för att de ska ge bort 10% av stamaktierna till fordringsägarna som kompensation för att de förlänger lånen.”
Man bör väl kanske nämna att 10% av lånen skrivs av också.
Sen kan man räkna på vad 10% aktier för 10% nedskriven skuld är värt per aktie, på ett ungefär. Alltså så ger man inte bort 10% aktier för enbart förlängning av lån.
Det gäller att man alltid skall göra sin egen analys av ett bolag och utvecklingen för deras aktie och använda flockens agerande till sin egen fördel.Man behöver även lära sig att sälja och ta sina förluster när man inser att ett bolag är på väg att dö eller att det bolagets aktie aldrig blir till en vinst i dina portföljer.Det kan ta lång tid innan det sker och bolaget faktiskt dör och under den tiden så förlorar man allt mer pengar ju längre man har huvudet i sanden och inte vill sälja med förlust för man hoppas tror och drömmer… Läs mer »
Yes! Och ett tips är att söka negativa skrifter om respektive bolag som man kan ställa mot de positiva analyser man skrivit.
Själv läser jag en hel del Seekingalpha där det finns tonvis med analyser. Tyvärr kostar det en halv förmögenhet att prenumerera där :/ Betydligt billigare att börja under Black Friday dock.
Lägger hellre pengarna på detta än Netflix eller en ny Wow-subscription i alla fall..
Jag är ute en del på såväl aktieforum som bloggar och måste säga att Dagens Industri får oförtjänt mycket skit. Så fort de skriver något kritiskt om ett bolag så är de ”värdelösa” och har ”egna agendor” mm. Jag tycker det är enormt bra att exempelvis Bråse vågar ifrågasätta bolagens egna utsagor. SBB vet vi ju är mästare på kreativ och förskönande bokföring. SBBs historiska agenda kan vi och deras nuvarande agenda är mest sannolikt att skönmåla situationen så mycket som möjligt för att få tillgång till så mycket finansiering som möjligt till villkor som de kan klara av. Min… Läs mer »
Han har rätt om sbb blev en skräp aktie under Baljan. Gått ner 80 procent på ett år. Köpte man för exakt ett år sedan plus 22 procent men det är det enda som visar grönt, all statistik för i år visar rött. Undvik köp
Skall vara gått ner 80 procent på fem år
När askan lagt sig finns det många som kan gå in på botten för att jaga kronor. Inte riktigt så många av oss utdelningsinvesterare tänker dock
Skrev också liknande på bloggen idag, great minds think alike 🙂
Man kan lätt förlora mer än hälften av sina investerade pengar, en lista jag tog upp var Bland annat Intrum, SBB, Kinnevik, Electrolux, Elekta, Viaplay, Nobia, Garo, BHG och Balco.
Angående DI så är det enligt mig marknadsmanipulation. Dom borde inte få skriva såna artiklar som påverkar aktiekursen så dramatiskt.
Vänta nu, skall man inte få skriva analyser om aktier i media? Du inser väl att vi då får sämre genomlysning = sämre för oss småsparare?
Jag tänker att det är väldigt lätt för stora drakar att tjäna pengar. Dom skriver att t.ex. Investor är poo poo, dom blankar allt dom kan, Investor faller och så tjänar dom pengar. Det känns fel.
Har du några som helst belägg för att Dagens Industri eller dess journalister har blankat aktier innan de skrev artiklar? Det skulle antingen vara årets scoop om du kan visa att det skett.
Normalt så har ekonomitidningar etiska riktlinjer som förbjuder alla former av agerande för egen vinning. Jag utgår från att det även gäller Dagens Industri, eller gör det inte det?
Som jag förstått är journalister väldigt begränsade till hur de kan handla aktier och vilka restriktioner som gäller. Själv har jag inga sådana restriktioner men då rör sig heller inte en aktie en promille p.g.a. mina analyser. Jag är en liten myra i en väldigt stor myrstack.
Med det sagt måste jag alltid respektera att jag har en del läsare och därför trycker jag oftast på negativa aspekter i mina analyser. Dock skriver jag mest generellt positiva analyser i bolag som jag tycker känns köpvärda.
När Viceroy kom med sin rapport om SBB när aktien gick som tåget så var jag rätt negativ. Det visade sig att de hade rätt, och jag samt många andra fel. Efteråt har jag reflekterat och insett att det bör finnas värderingspoliser där ute, även om mycket pengar kan förloras tidigare än om dessa inte skrivits.
Det vi måste börja lära oss är att börja läsa negativa skrifter om bolag i stället för bara positiva (även om det är roligare).
Att marknaden reagerar som den gör på Dagens Industris artiklar visar väl bara hur lite folk egentligen vet och förstår om SBB. Minsta lilla orosmoln och det finns ingen känd fakta som förhindrar det från att bli panik. Det ser ut som att cirka 300 miljoner aktier har bytt ägare under veckan och uppenbarligen fanns det inte köpare till dem på den gamla nivån. Vems fel är det? Sedan var väl börsintroduktionen av Sveafastigheter riktigt dålig för SBB. Dels fick de inte in så mycket pengar som de hade velat ha, dels så skapar det ännu mer osäkerhet runt SBB:s… Läs mer »
”visar väl bara hur lite folk egentligen vet och förstår om SBB”
Fruktansvärt… bra sagt!
Samma med Intrum. Allt detta var känt innan sommaren men marknaden glömmer lätt och aktien fortsätter vara volatil, trots att informationen är ny-gammal.
Tack för kommenaren!
Tjenare!
Läste den precis och magiskt skrivet som alltid måste jag säga. Imponerande. Finns att läsa här för de som är intresserade:
https://tvamanadsloner.blogspot.com/2024/11/sa-kan-du-forlora-halften-av-dina.html
Ja minorna är många, det är bara att inse. Börjar mer och mer landa i mitt favoritcitat från Buffett, att kvalité oftast återkommer. Historik är ett bra mått på kvalité där färre minor faktiskt finns