Nu på morgonen har Skanska rapporterat sina resultat för första kvartalet 2018. Resultatet var väl klart under förväntan och risken är nog stor att aktien blir pressad idag.

Direktlänk till rapporten

Bolaget hos Avanza

Skanska är mitt 5:e största innehav i den svenska portföljen (ISK) och kursen har under en tid varit fallande. Jag har passat på att köpa kontinuerligt under nedgången då jag tror att bolaget kan vända den negativa trenden.

Courtagekostnad för ovanstående köp är 35 kr

 

Samtidigt som faktiskt intäkterna för bolaget ökade med 8% under första kvartalet så ser vi att rörelseresultatet var hela 65% lägre jämfört med samma period 2017. Analytikerna hade väntat ett resultat på 902 miljoner kr men det faktiska resultatet blev bara 652 miljoner.

Som jag nämnt tidigare står Skanska inför en stor omstruktureringsfas där man vill förändra Byggverksamheten utanför Norden för att återigen bli lönsam. Kostnaden för omstruktureringen (som inte är klar) blev högre än väntat belastade därigenom resultatet.

Med en ny koncernledning
är vår riktning tydlig och vi har
uppnått en hel del på kort tid men
vi har fortfarande mer kvar att göra
innan initiativen uppnår full effekt

skriver VD Anders Danielsson

Jag förstår att den här omorganisationen kostar och kan ändå tycka att det är bra att bolaget gör detta i stället för att tugga på i samma gamla hjulspår. Annars inser man lätt problemen allt för sent som i H&M’s fall.

 

Vidare skrivs det i rapporten att Bostadsutvecklingen i de finska och centraleuropeiska marknaderna är fortsatt bra men att den mattats av i Sverige och Norge, något som vi redan visste. Främst är det givetvis osäkerheten kring bostadsprisutvecklingen som här sätter käppar i hjulen.

Även Polen tynger resultatet och här har bolaget kommunicerat att man vill lägga stort fokus på omstruktureringen.

Jag skulle vilja spå att Skanska kommer ha en relativt tung dag idag på börsen, men vem vet, jag har haft fel tidigare 🙂

*EDIT* Jag hade visst rätt, aktien är ner nära 5% i inledande handel

 

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x