Ingen har väl vid det här laget missat nyheten kring Cristina Stenbecks beslut att lämna allt styrelsearbete i Kinnevik. Jag har fått en hel del frågor kring hur jag nu ska göra och jag tänkte att jag ska vara bloggare nog att svara på frågan.

Kort vad Cristina själv säger

Läste en större intervju från DI där Cristina säger att hon kommer fortsätta vara aktiv ägare. Dock uttalar hon sig inte om hon kommer köpa/sälja aktier i Kinnevik i framtiden.

Om ett par veckor deltar Cristina i sitt sista styrelsemöte. Efter hennes avgång är det första gången sedan investmentbolaget grundades 1936. Självklart är detta unikt, och kanske på ett negativt sätt.

Det verkar däremot inte som att Cristina kommer släppa tyglarna helt. I en intervju berättade hon att hon kommer att övervaka Kinnevik i form av storägare:

”Jag kommer att ha en regelbunden dialog med Kinnevik och jag vet vad de är intresserade av och jag kommer att kunna ta verksamheter som närmat sig mig till Kinneviks vd”.

Snart 50, fortfarande fager. Cristina Steckbeck


Vad tycker andra?

En av de som jag hört uttala sig mest kring detta är Jocke Bornold, som bl.a. tidigare varit poddansvarig för Sparpodden.

“Osäkerheten ökar. Det reser sig frågetecken kring vad Kinnevik ska vara.”

“Jag skulle inte köpa aktien i dag. Jag skulle avvakta. Som aktieägare är det läge att fundera på om man ska vara kvar eller inte.” 

“Mardrömmen skulle vara ett Ratos-scenario. Där gick allt snett efter att den dominerande kraften bakom stora framgångar, i form av vd Arne Karlsson, lämnade investmentbolaget.”


Vad tror jag?

Självklart är det här tråkiga nyheter, men att kalla det för en ”chock” tycker jag är att ta i. Tror ingen som gått in i Kinnevik på senare tid gjort det utan den vetskap att familjen bakom inte är lika stark länge som i t.ex. Investor.

Jag tycker man ska fundera om man köpte Kinnevik för familjen bakom eller för något annat. Själv var min grundtanke att bolaget historisk givit en riktigt god avkastning samt att innehaven är väldigt spännande och kompletterar min portfölj väl.

Senaste 10 åren har Kinnevik B givit en årlig genomsnittlig totalavkastning (utdelning + kursavkastning) på 19,2%. Det är mer än vad Stockholmsbörsen inklusive utdelning avkastat samma period.

Kinnevik har länge varit mitt största Investmentbolag men nu har Investor gått om. Dock handlar jag kontinuerligt Kinnevik nu när rabatten är hela 22,22%. Det innebär att du får bolagen som ingår i Kinnevik 22% billigare än om du handlat den var för sig. Snittet de senaste 3 åren har varit 15% rabatt (källa: ibindex).

Anledningen till varför jag inte säljer är för att jag tvivlat på Kinneviks beslut tidigare. Det har oftast slutat med att jag själv haft fel och Kinnevik rätt i sina beslut. Jag tror inte att Cristinas avgång kommer påverka nämnvärt utvecklingen framöver och det känns tryggt att hon själv styrker detta. Kinneviks grundtanke och långsiktigt tänkande kommer kvarstå.

Däremot förstår jag att många blir oroliga och säljer. Tror däremot inte att det är så enkelt som att direkt dra kopplingen till Ratos i det här fallet.

Ni som äger Kinnevik, har ni sålt?

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x