Det sägs att dagligvaruhandeln ska stå stabil i lågkonjunktur då folk behöver mat oavsett hur ekonomin generellt går. Vissa tänker t.o.m. att det ska gynna bolagen då folk väljer blodpudding i stället för restauranger i allt större utsträckning. Men hur påverkas dagligvaruhandeln av krisen vi befinner oss i nu?

 

Corona och Dagligvaruhandeln

Även om bolag som Axfood och ICA står stadigt i lågkonjunktur betyder det inte att dessa är säkra i tider när kriser av olika slag bryter ut.

Aktiekursen i exempelvis Axfood har sjunkit med 20% och där har oron varit att leveranserna inte kommer funka fullt ut. I Sverige importerar vi ca 50% av all mat så totalt stängda gränser skulle vara rätt förödande för butikerna.

Presschefen på Axfood, Magnus Törnblom, säger att det här inte kommer vara något problem än så länge:

”Man har gjort undantag för transporter och gods. Även om det kan ta slut på enstaka varor i butiker har vi varor på lagret, och vi får också varor levererade.”, säger han till DI

 

Ett galet bunkrande

En sak jag själv tänkt på är den enorma köphysterin som uppstått. Ta det här galna bunkrande av toalettpapper som exempel. Vi är alla flockdjur och hör du att dina grannar bunkrar skitpapper så kommer du troligtvis göra samma sak.

Troligtvis kommer det bli ett stort svinn då maten som köps inte används upp. Till slut kommer folk bli tvingade att handla ny mat och vågar man inte detta kommer man beställa hem den (för mat måste du ha på ett eller annat sätt). När det kommer till just online är Axfood rätt väletablerade med bland annat deras förvärv av Mat.se.

Kikar vi på Axfoods vinst förra året så blev den 7,87 kr/aktie. Av detta väljer man att dela ut 7,25 kr/aktie. Det är en rätt stor del, och det är väl det enda som jag personligen skulle se som något negativt nu när den faktiska försäljningen och vinsten blir osäker.

 

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x