Det här blir den sista uppdateringen jag kommer att ge den här rapportsäsongen. Föga förvånande handlar det om Cibus och deras utdelning inför 2024.

Cibus är då den enda kvarlevan av den tråkiga skaran med Svenska månadsutdelare. Sedan är det väl frågan hur pass svenskt man kan tycka att Cibus faktiskt är, med tanke på att finska Kesko hyr in sig i majoriteten av fastigheterna.

 

Cibus utdelning 2024

Styrelsen förslår i år att lämna utdelningen oförändrad. Det blir alltså 0,90 EUR per aktie som kommer betalas ut under 12 utbetalningstillfällen.

Kursen idag står i 9,94 EUR (omräknat med nuvarande valutakurs). Det ger en direktavkastning på hela 9,05%. Självklart är det en oroväckande hög siffra.

Arvid Lindqvist, fastighetsrådgivaren på Catella, var faktiskt ute igår och kommenterade Cibus som fastighetsbolag.

”Både Cibus och Annehem ligger i toppen i min rankning också”

”Jag kommer inte att bli besviken om man ställer in eller minskar utdelningen. Många småsparare kommer nog att bli det. Men jag säger till dem att ni kommer att få det tillbaka senare, pengarna stannar i bolaget.” 

Nu ställde inte Cibus in utdelningen men det stämmer nog att flertalet investerare hade blivit besvikna om man gjorde det. Många investerar i Cibus tack vare deras utdelningspolitik som de håller helig. Sedan går det resonera kring om inte en slopad utdelning hade varit det bästa.

Kikar vi på förvaltningsresultat per aktie så är det en rätt osund utdelningsandel för ett fastighetsbolag som annars brukar ligga kring 50%.

Min egna gissning var att utdelningen skulle landa på 0,7 EUR per aktie. Som sagt är utdelningspolitiken helig i Cibus så en sänkning gör man inte ostraffat. Hela situationen känns lite som i 3M för tillfället.

Nu ska vindarna dock vända och kikar vi på vad många tror så kommer vi se flertalet räntesänkningar redan i år som dessutom kommer fortsätta nästa år. Jag tror Cibus helt klart kommer komma levande ur detta och jag är beredd att köpa mer till 9% direktavkastning.

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x