Cibus blev snabbt ett väldigt populärt utdelningsbolag då deras bestånd ansågs konjunkturstabilt samt att bolaget för ett par år sedan meddelade att man övergår till månadsutdelning. Då SBB nu pausat sin utdelning är Cibus mig veterligen det enda svenska börsbolaget med månatlig utdelning. Dagens rapport blev en rätt trevlig läsning för oss investerare och kanske ser vi nu toppen av uppförsbacken.

På en rätt svag börs steg Cibus igår tillsammans med andra fastighetsbolag.

”Resultatmässigt visar Cibus ett stabilt tredje kvartal. Cibus hyror ökade med 7 procent på grund av indexering och för första gången på länge är räntekostnaderna lägre än föregående kvartal då vi har köpt tillbaka obligationer och gjort ytterligare räntesäkringar”, uppger avgående vd Sverker Källgården i sin sista delårsrapport.

Cibus utdelningspolitik har i år diskuterats rätt flitigt och vissa tycker att det är hål i huvet att göra det Cibus gjort. I våras gjorde nämligen Cibus en nyemission på 810 miljoner kronor där kursen för de nya aktierna sattes till 92 kr. En rabatt mot aktiekursen där och då. Samtidigt väljer man att behålla majoriteten av utdelningen från föregående år.

Pengarna som togs in skulle användas till att lösa obligationer som förfaller 2023 och 2024. Det är givetvis rätt märkligt att dels ta in pengar via en nyemission, men så även dela ut pengar till aktieägarna via kontantutdelning…

En slopad utdelning för Cibus i år hade nästan räckt till att lösa de obligationer som förfaller.

Där och då svarade ordförande Patrick Gylling på frågan varför man valt att göra såhär och han menar att utdelningen är ett tydligt löfte som bolaget avgett till aktieägarna. Den är helig med andra ord. När Cibus övergick till månadsutdelare blev det ca 30 000 nya aktieägare, vilket får anses mycket.

Det negativa nu är givetvis att vi som aktieägare fått en utspädning då antalet aktier ökat rätt saftigt. Det innebär också att nyckeltal såsom förvaltningsresultat/aktie blir lägre.

Vad som var riktigt positivt i dagens rapport är att räntekostnaderna nu är lägre än föregående kvartal i takt med att man köpt tillbaka obligationer. Dessutom har man sålt fastigheter i Finland för att stärka balansräkningen. Det är goda siffror vi ser och aktien förtjänade det lyft den fick.

Jag tror helt klart att Cibus är en fin investering till dagens 9% direktavkastning, även om utdelningen kanske sjunker något nästa år. Hela bolaget verkar värna hårt om utdelningen så någon slopad utdelning lär knappast bli aktuell.

I takt med att räntorna sedan stabiliseras och sänks kan Cibus med sin stabila verksamhet få en fin framtid igen.

Sverker Källgården, VD Cibus

En negativ punkt är att bolagets VD Sverker Källgården lämnar senast sista februari 2024. Vem som blir efterträdare är ännu okänt men visst har vi sett fall där olika tomtar kommit in i fina fastighetsbolag och totalt styrt skutan mot en sämre kust. Se bara på Castellum…

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x