Castellums substansvärde landade i senaste rapporten (Q1, 2020) på 193 kr. Ett fastighetsbolags substansvärde kan vara intressant att kika på och jämföra detta med nuvarande aktiekurs.

Substansvärde används oftast för att värdera både investmentbolag men även fastighetsbolag. Anledningen är att dessa två typer har tydliga tillgångar som mycket enklare går att värdera.

Priset per aktie och substansvärde kan skilja sig rätt mycket och det är viktigt att hålla isär dessa. Anledningen till att priset varierar är för att marknaden har en bild av hur bolaget kommer utvecklas framöver.

 

Castellum Substansvärde

Castellums långsiktiga substansvärde landade alltså på 193 kr i förra rapporten. Nästa gång bolaget rapporterar det här värdet är i Q2 rapporten som som kommer 15 juli.

Aktien står idag i ca 173 kr, vilket då är betydligt lägre än substansvärdet. Det är dock inte alltid Castellum handlats till rabatt och p.g.a. sin kvalité ser vi i regel en premievärdering.

Corona har lett till att marknaden är väldigt oroliga för Castellum då fastighetsbeståndet består väldigt mycket av kontor. Skulle dessa kontor bli utan hyresgäster, ja då skulle Castellum få problem.

Inför det andra kvartalet har 96 procent av hyrorna betalats in. Det är också på väg mot att bli ett helt “normalt” kvartal, enligt Castellums VD. Själv ser jag alltså ingen ko på isen.

Henrik Saxborn, VD Castellum

 

{

​“Jag ser fram emot det nya decenniet med optimism och är övertygad om att även 2020-talet blir framgångsrikt för Castellum.”

HENRIK SAXBORN, VD OCH KONCERNCHEF

I årsredovisningen 1999 presenterade Castellum ett substansvärde på 132 kr/aktie. Det är just det här som jag vill se också, att värdet ökar över tid. Aktiens pris borde då för eller senare också gå uppåt.

EDIT! Som anonym skrev längre ner har även en split gjorts och vi måste ta hänsyn till detta när vi tänker på substansvärdet. Har en split gjorts och 1 aktie har blivit 2 nya, ja då vore det konstigt om vi inte halverar tidigare substansvärde också.

5 2 votes
Article Rating
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x