Idag ljöd startskottet för mig och årets Q3 rapporter från bolagen. Egentligen har den ju redan startat med H&M’s rapport, men nu drar det igång på allvar. Först ut bland mina bolag var Investor, Castellum och Holmen.

För oss som har många bolag att läsa kan det vara svårt att hänga med i allt som händer. Själv säljer jag aldrig något med tanke på en enskild rapport så jag har ingen stress över att läsa rapporterna egentligen.

Som jag skrivit tidigare kikar jag däremot på kurserna för att se om det finns lite guldkorn att hämta. Ett guldkorn som jag tycker att verkar köpvärt just nu är Volvo som kom med en sämre rapport, men jag äger inte bolaget och har inte gjort någon större analys.

Oftast brukar jag skriva en liten sammanfattning av rapporterna här på bloggen.

Castellum

Castellum är ett magiskt fastighetsbolag på många sätt och vis. Jag skulle säga att det här är det svenska utdelningsbolag som jag håller närmast till hjärtat. 

Som ni ser i diagrammet nedan har utdelningshistoriken varit enorm.

 

Castellum redovisar i alla fall ett fint förvaltningsresultat* som var över det analytikerna räknat med. 837 miljoner kronor och väntat var 816 miljoner enligt prognos från 7 analytiker. 

*Förvaltningsresultatet används flitigt inom fastighetsbranschen och visar resultatet före värdeförändringar på fastigheterna och skatt.

VD Henrik Saxborn meddelar i VD orden att kvartalet blev ett ”mellankvartal” där tillväxten var lägre än Q1 och Q2 2019. Det som tyngde lite var då flera uppsägningar i slutet mot kvartalet som gjorde att nettouthyrningen blev negativ. Nettouthyrningen används för att belysa uthyrningssituationen.

Henrik ser dock fortsatt stor efterfrågan på kontoren i storstäderna.

 

Investor

Investor rapporterade ett justerat substansvärde (d.v.s. med hänsyn på även den onoterade delen) på 596 kr/aktie. Räknat på dagens aktiekurs för Investor A är därmed rabatten 22,67%. Med det sagt har den historiska rabatten i Investor varit väldigt stor.

Det som var mest intressant i rapporten var väl att man köpt ABB för 1,3 miljarder kronor

Vi investerade 1,3 Mdr kronor i ABB i kvartalet då vi bedömer att den nya strategiska inriktningen, under ledning av den nyligen utsedde vd:n, kommer att resultera i förbättrad operationell utveckling”, skriver Johan Forssell, vd för Investor

Det finns nog många som skulle säga att det här var ett dåligt köp. Det vi ska tänka på då är att Investor har så otroligt mycket mer insyn i verksamheten än vad vi har då de sitter med bolagen längs deras resa och är långsiktiga ägare. Därigenom ska jag inte säga uttala mig om det var ett dåligt eller bra köp.

Jag skrev tidigare i veckan om att jag bytt Investor B mot Investor A. Ett byte som jag ändå är rätt nöjd med men som också innebär en del negativt för mig (inlägg kommer senare).

Holmen

I skrivandets stund (12:00) har inte rapporten kommit ut ännu. Dock så handlas aktien ner med 0,5%

EDIT

Nu har rapporten kommit och det blev verkligen kalas i skogen då aktien är upp över 6%. Det till trots att aktien värderats upp riktigt mycket under det senaste året.

”Vår finansiella ställning är fortsatt stark även efter att vi återköpt
nästan 4% av bolagets aktier sedan mitten av augusti. ”

Mycket av innehållet i rapporten fokuserar på kartong produktionen som tycks gå som tåget:

”Konsumtionen av kartong för konsumentförpackningar är god och vi ser ett ökat intresse bland
varumärkesägare att hitta alternativ till plastförpackningar. ”

Trenden går som sagt mot att plasten håller på att bytas ut. Ett exempel är sugrören på Mc Donalds och de tidigare platsmuggarna på IKEA som nu plockas bort.

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x