Det sägs att när du ser en bubbla så ska du springa mot den och inte bort från den. Jag tror jag hörde det från Peter Benson första gången. För tillfället går i princip alla aktier som har någon form av inriktning mot Försvar likt en raket och deras resa mot månen verkar inte vilja hindras. Här har jag sammanställt vilka alternativ som finns bland börsens försvarsaktier. Finns det någon uppsida kvar?

 

En speciell ”bubbla”

När IT-bubblan på 2000-talet trädde in i våra liv skulle alla bolag nämna sin framtid inom IT. När ESG bubblan svepte in över oss skulle alla bolag visa i sina rapporter vilket oerhört fokus man lade på miljö. När AI nyligen blev hett var det dags för alla bolag att visa vilken framgång man kan skörda inom området.

Det är inte lika lätt för bolag att i sina rapporter visa vad man gör inom försvars-segmentet. Det här är i alla fall min egna reflektion. Sedan säger jag inte att försvarssektorn är en bubbla, men värderingarna har åtminstone skenat som jag skriver om lite längre ner.

 

En enorm marknad väntar

Amerikas utspel har helt ritat om kartan på den Europeiska försvarsmarknaden. Det här är en oerhört svår situation att förutspå och varje dag kommer i princip med ny information som påverkar förutsättningarna. Solklart är åtminstone att Europa behöver hantera den egna säkerheten i betydligt större utsträckning än man gjort tidigare.

För tillfället pratas det om ett decennium där tunga investeringar kommer prägla det europeiska försvaret på olika sätt. Den nya försvarsplanen från EU-kommissionens kan komma att frigöra 9 000 miljarder kronor för att förbättra och förstärka.

Just nu ser det ut som att de europeiska försvarsbolagen kommer ha händerna fulla under överskådlig framtid, troligen oavsett hur det går med Ukraina-kriget.

Nyligen kom besked från Friedrich Merz (nyss tillträdda tyska förbundskanslern) att hans planer är att skruva om de tyska budgetreglerna för att kunna möjliggöra ännu större satsningar till det tyska försvaret.

Vidare har det diskuterats om att Nato ska höja målet att deras medlemsländer ska spendera minst 2% av BNP till försvar. Exempelvis tycker Natos ordförande Mark Rutte att 3% inte ens räcker.

 

Börsens försvarsaktier

Här följer en sammanställning av de mest populära försvarsaktier med en summering vad man pysslar med. Jag kikar även på hur de värderas samt vilka som kan växa bäst.

Observera att enbart europeiska försvarsaktier tas upp. Europa har som sagt kommit att bli ett hett ämne inom försvar så därför tycker jag att det passar här och nu.

Saab

Saab är en självklar kandidat och är Sveriges största försvarskoncern. Det var ett bra tag sedan bolaget slutade tillverka personbilar och numer är man en av de Europeiska försvarsaktierna som tillhandahåller störst andel försvar utifrån sin omsättning.

Saab är en viktig samarbetspartner till Svenska försvarsmakten och Försvarets Materielverk (FMV).

2024 kom 41% av bolagets intäkter från Sverige, en minskning med 1 procentenhet från året innan. Andra största källan är Europa. Saabs svenska intäkter motsvarade cirka en fjärdedel av Sveriges totala försvarsbudget under året.

 

Bolaget utvecklar produkter och system inom flygvapnet (Saab 39 Gripen), marinen (ubåtar, ytfartyg, stridsbåtar) och armén (luftvärnssystem, pansarvärnsvapen). Dessutom tillhandahåller man viktiga produkter såsom sensorer, radarteknik och system för elektronisk krigsföring.

Jag äger själv inte Saab men jag äger Investor som är bolagets huvudägare (ca 30% av kapitalet). Bolagets VD Micael Johansson äger 296 854 aktier, vilket motsvara ungefär 110 miljoner kr. 2023 var hans ägande ungefär hälften men då har kursen gjort sitt också.

Det har varit lite funderingar kring Saabs nuvarande värdering – om den är befogad eller ej. En sak jag vet diskuterats är att Saab utvecklar väldigt avancerade vapensystem där själva investeringarna egentligen är för tunga för att kunna bäras av Sverige. Här återkommer jag till omsättningen inom Sverige. Dessutom har Saab historiskt varit hyfsat dåliga på att nå framgång när det kommer till export.

Vad jag själv kan tycka är att raketerna inom försvar gått i etapper. Först blev det en raket då Ukraina och Ryssland rök ihop. Sedan har det nu blivit ytterligare raketbränsle när USA givit sig in i leken. Det är svårt att säga vad som ska hända härnäst men värderingarna är höga. Kan försvarsbolagen däremot hålla upp sin tillväxt framöver kommer man växa in i den kostymen bra.

 

BAE Systems

BAE Systems

Troligtvis är det här Europas främsta försvarsjätte med delaktighet i några av de allra största försvarsprojekten. Man är även störst i Europa med nära på 110 000 anställda globalt.

Nästan hela omsättningen kommer från försvarsprodukter (se tabellen längre ner). Exempel på större projekt är amerikanska stridsflygplanet F-35 och det europeiska samarbetsprojektet Eurofighter.

I Sverige är nog BAE mest känt för att man äger delar av gamla Bofors där artillerisystemet Archer finns med. Man äger även delar av Hägglunds med pansarfordonet CV90.

BAE Systems är börsnoterade i London (därav namnet PLC). Denna går inte att handla hos Avanza (om man inte ringer in), men går att köpa hos exempelvis Nordnet.

 

Tyska Rheinmetall har helt klart haft den bästa kursresan sedan krigsutbrottet med en uppgång på över 1000%. Det här är en tillverkare av försvarsmaterial med huvudfokus mot markstridstrupper. Här ser vi bland annat mycket välkända stridsvagnen Leopard 2 som Sverige använder.

Bolaget har en lång och anrik historia bakom sig och grundades redan 1889. Idag har man tillverkning i 28 länder men främst i Tyskland.

 

Leonardo logo Italy - Free flags icons

Leonardo är Italiens representant inom försvaret. Förra året hade man en omsättning på 18 miljarder EUR och ungefär 54 000 anställda där hälften jobbar i Italien. Majoriteten av försäljningen utgörs av stridsflygplan och helikoptrar.

Bolaget bildades strax efter andra världskriget då Italien beslutade om att höja standarden inom armén. En rad olika aktörer inom försvaret slogs ihop och bildade ett statligt ägt bolag vid namn Finmeccanica.

Det var egentligen bara för 9 år sedan som bolaget bytte namn till Leonardo efter konstnären Leonardo Da Vinci..

 

Så mycket försvar finns i bolagen

Många av försvarsbolagen pysslar inte enbart med försvar, utan verksamheten spänner över andra sektorer. Därför kan det vara intressant att se vilka som är mer ”rena” försvarsbolag än andra. Här är dessa sorterade utifrån andel försvar av omsättningen det gångna året.

Precis som jag nämnde ovan är BAE det mest renodlade försvarsbolaget men intressant är att Saab kommer på plats nummer två.

Bolag Andel försvar av omsättning
BAE Systems (PLC) 98%
Saab 90%
Italy - Free flags icons Leonardo 75%
Babcock (PLC) 74%
Rheinmetall 71%
Dassault Aviation 62%
Thales 52%
Kongsberg 39%

 

Vilket försvarsbolag går bäst?

Det är inget snack om att Rheinmetall presterat allra bäst av alla försvarsaktier. Varför har jag egentligen aldrig spekulerat om men det kanske har att göra med vilken värdering man hade innan hela härligheten satte igång.

Bolag Avkastning 1 år %
Rheinmetall 180%
Kongsberg 130%
Leonardo 122%
Saab 80%
Thales 71%
Dassault Aviation 65%
Babcock (PLC) 39%
BAE Systems (PLC) 27%

 

Så värderas försvarsbolagen. Vilket är billigast?

Här är nuvarande värderingar utifrån vinstestimaten 2025. Data kommer från Factsets estimat och baserar sig på många analytikers förväntningar över kommande vinster.

Ett förtydligande är att P/E mäter aktiekursen i relation till vinsten. EV/EBIT å andra sidan tar även hänsyn till skuldsättningen genom att kolla på börsvärdet plus nettoskulden i stället för bara börsvärdet som P/E.

Bolag P/E 2025E EV/Ebit 2025E
Kongsberg 42,7x 33,1x
Rheinmetall 38,7x 26,1x
Saab 37,8x 28,7x
Thales 25,2x 18,9x
Leonardo 24,8x 18,6x
BAE Systems (PLC) 21,1x 16,7x
Dassault Aviation 20,8x 21,9x
Babcock (PLC) 14,0x 10,6x

 

Vilka förväntas växa mest?

Värderas man högt bör också förväntningarna på framtida tillväxt ligga högt. Egen reflektion är att Kongsberg har högst värdering men väntas växa minst. Anledningen är troligtvis att vi måste ta hänsyn till många andra faktorer.

För något år sedan fick jag frågan om jag kunde analysera Kongsberg. Jag följde aldrig upp den mejltråden tyvärr. Hoppas att den läsaren valde att köpa!

Bolag Årlig tillväxt 2025E-2026E %
Rheinmetall 28%
Dassault Aviation 19%
Kongsberg 16%
Saab 16%
BAE Systems (PLC) 12%
Thales 6%
Leonardo 5%
Babcock (PLC) 4%

 

Vad drar jag för slutsats

Det är lätt att tro att tåget redan gått för försvarsaktierna  om vi kikar på både aktiekursernas utveckling men också värderingarna. I det fall all geopolistisk oro fortsätter så är det däremot inte högt då bolagen kommer frodas i pengar framöver. Det tycker jag är värt att komma ihåg.

Eskalerar läget ytterligare från nuvarande nivå, ja då kommer vi se ytterligare stora uppgångar.

Jag har svårt att analysera hur dessa makro-faktorer kommer utvecklas så därför nöjer jag mig med Saab via Investor just nu.

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x