Idag kl 07:00 anlände vår efterlängtade rapport från Axfood för det sista kvartalet 2018. Enligt mina ögon såg det riktigt bra ut och i linje med det man trott. Dock väljer man att behålla utdelningen, men varför?

——————————————–
OBS!
Det blev ett jävla snack på Twitter om min syn på utdelningstrender helt plötsligt och några (ingen nämnd, ingen glömd) påstår att infon i inlägget är felaktigt. Du får själv avgöra hur pass mycket tillit du ger mig. Några notiser:
JA, Axfood har ökat utdelningen i genomsnitt med 18% sedan 2003 enligt mitt kalkylark. Vissa år har det varit en sänkning, vissa år en ökning. Tänk på att ett snitt är ett snitt.

JA, när det kommer till Sverige så ser jag att ett bolag som höjt utdelningen i 5-6 år i rad har en fin trend. Vad som är en fin trend för dig är helt upp till dig.
——————————————-

Vinst per aktie ökade från 6,98 till 7,41 kr. Av någon anledning står det på börsdata att vinst per aktie var 6,97 och inte 6,98; jag har ingen aning varför.

Enligt VD Klas Balkow själv så gör bolaget ett kanonkvartal. Man växer mer än marknaden och faktum är att man gör ett rekordresultat tack vare bra tillväxt.

Klas Balkow, vd Axfood

Klas meddelar också att Willys fortsätter regera och att han är glad att allt fler hittar deras låga priser.

Som många av ni läsare vet älskar jag Willys. Jag kan få en helavstämning i deras snabbkassa men samtidigt ta detta med en god min… I en lågkonjunktur kommer fler söka sig till billigare alternativ, det är i alla fall min tro.

I rapporten nämns också problematiken med värmen och de logistikproblem som uppkom under sommaren. Dessa har man nu kunnat reparera och befinner sig på banan.

Varför oförändrad utdelning?

Besvikelsen för många blev nog att Axfood behåller sin utdelning på 7 kr per aktie. Dock måste vi komma ihåg att det här är en väldigt stor del av fjolårets resultat.

Det vi vet är att Axfood kommer satsa väldigt mycket på att investera nu 2019. Inte minst för att automatisera lagren och gemensamt lager mellan butik och e-handel.

I rapporten hittar jag inga direkta indikationer till varför utdelningen lämnas oförändrad. Dock skriver Klas i VD orden:

Trots stora investeringar står vi finansiellt starka och styrelsen förslår en oförändrad utdelning om 7,00 kronor per aktie, vilket motsvarar 94 procent av årets resultat

Givetvis är det tråkigt att en så fin utdelningstrend uppåt bryts. Samtidigt kan det vara bra för bolaget att vara lite återhållsamma och investera i sig själv. Enligt Axfoods utdelningspolicy så vill man dela ut 50% av sitt resultat till aktieägarna.

Är ni också lite besvikna?

Axfood utdelningshistorik 2019
16
0
Kommentera gärna :)x
()
x