3M ligger på 8:e plats över de bolag i världen som höjt utdelningen flest antal år. Då man höjt utdelningen 64 år i rad så känns det attraktivt att investera nu när direktavkastningen ligger på 6%. Men är det verkligen så?

En av 3Ms mest populära produkter här i Sverige

 

Tyvärr är utdelningen aldrig säker, och kanske är 3M nu närmare att sänka än någonsin tidigare. Med det sagt kommer man göra allt i sin makt för att bibehålla sin titel. Sänker man kommer det ta lång tid att bygga upp den igen, närmare bestämt 64 år.

Att man försöker med allt i boken för att behålla utdelningen är tydligt. Senast höjde man utdelningen med fattiga 0,7%. Visst, en höjning är alltid en höjning, men sett till deras snitt på 8% så är det negativa nyheter.

 

Den vise tänker kanske:

”Utdelningsandelen är just nu enbart 63% räknat på de senaste 12 månaderna. Det finns fortfarande god marginal kvar innan det är någon ko på isen”

Är det något jag lärde mig från min investering i Intel så är det att man inte riktigt kan tänka så. Visst hade H&M strax över 100% innan man sänkte, men man måste alltid kika på vad bolaget historiskt haft för snitt innan man drar någon slutsats.

När det kommer till 3M har det inte sett ljust ut de senaste åren:

Om jag fortsätter på det negativa spåret så finns det idag inte mindre än 260 000 rättsprocesser igång som grundar sig i öronproppar som inte funkat. Det här kan sluta i en fruktansvärd mängd pengar som bolaget tvingas betala.

3M Combat Arms Earplug Lawsuit: Latest Updates & Settlements

Just nu finns givetvis ett alternativ att sätta den delen av bolaget där dessa ligger (aearo technologies) i konkurs. Ifall detta tillåts av domstolen eller ej är fortfarande oklart.

Slutligen har inte insiders köpt något på senare tid. Nu är det enbart 0,03% av kapitalet som ägs av insiders så redan här är det rätt illa. Den enda transaktionen i år är faktiskt en sälj-post.

 

På den positiva sidan hittar vi att bolaget fortsätter köpa tillbaka aktier. De sista 10 åren har man köpt tillbaka lite över en femtedel av alla aktier.

Positivt är också att man håller en mycket fin marginal på strax över 16% medan sektorn i stort ligger på 13%. Helt klart är att man har en edge när det kommer till att prissätta produkterna.

Vad 3M nu gör är att man ruckar på kostnaderna. Det är givetvis bättre än att inte göra något, men frågan är om det är tillräckligt. Planen är att kapa 6000 jobb och i år har man redan kickat 2500 personer.

Även om direktavkastningen är hög så finns det bättre aktier att köpa skulle jag säga. Samtidigt blir jag också förvånad om utdelningen sänks. Kanske är det här ett säkrare val än många preferensaktier inom fastighetsbranschen just nu.

 

17
0
Kommentera gärna :)x
()
x