Cibus var Stockholmsbörsens första månadsutdelare. Tack vare en fin exekvering samt ett stabilt och pålitlig fastighetsbestånd inom livsmedelshandel så har aktien blivit prisad på börsen. Nu, när allt ska ner, så tänker inte marknaden efter och självklart ska även denna pärla ner.
Bolagets strategi är då att förvärva enstaka fastigheter eller fastighetsportföljer med ett högt avkastningskrav. Det här gjorde man nyligen i Danmark där man köpte en portfölj innehållandes hela 34 fastigheter för 280 MEUR. Efter affären är man helt klart marknadsledande på den nordiska marknaden inom dagligvarufastigheter.
Cibus gjorde då också en riktiga nyemission (endast till en specifik grupp investerare) på 4 400 000 aktier, ca 955 miljoner SEK. Nu får vi då hoppas på bolagets vision att den danska portföljen levererar. Jag vet i alla fall att man länge haft målet att gå in i Danmark.
Belåningsgraden för Cibus har nu sjunkit till 52% (nettoskuld). Den här är väl fortfarande i högsta laget men bättre än tidigare åtminstone. Helst vill jag se en skuld på mindre än 50% i fastighetsbolagen.
Cibus säger att man ska vara konjunkturoberoende med tanke på deras fastighetsbestånd. Men i läget vi befinner oss i nu så råder helt klart kaos och allt ska ner. Det var exempelvis som när marknaden sköt ner Holmen under Corona. Ganska ologiskt men när alla ska ut genom dörren så blir där trångt.
Genom att förvärva, förädla och utveckla våra fastigheter
inom livsmedels- och dagligvaruhandeln ger vi en stabil,
konjunkturoberoende och ökande utdelning till våra aktieägare.
I senaste rapporten som kom den 5:e maj så såg VD:n ljust på framtiden. Men det är klart, läget där och då var kanske lite lugnare än vad det är nu. Vidare skriver han att man håller ögonen öppna för lägen att investera i övriga Europa men att man som vanligt kommer prioritera Norden.
Historiskt sett har Cibus handlats till premie större delen av tiden. Alltså att aktiekursen varit högre än värdet på deras fastigheter. I Q1 låg substansvärdet (långsiktigt) på 157 kr så än idag är det premie då kursen ligger på 177 kr. Samtidigt är den betydligt lägre än när rapporten skrevs då kursen stod i 250 cirka.
Det är nu 30 dagar till rapport men marknaden har redan bestämt sig att det bör gå dåligt för Cibus. Själv tänker jag att dagligvaruhandel lär gå lika bra som tidigare. Kanske till och med bättre då kunderna skippar restaurangbesök i allt större utsträckning.
Fastighetsbolag har dessutom möjlighet att justera hyrorna och på så vis bibehålla starkt kassaflöde även om räntorna stiger.
För att svara på frågan till inlägget ”Borde aktien i Cibus gå ner”. Svaret är ja, men inte för att verksamheten lär påverkas nämnvärt. Hade alla varit riktigt långsiktiga utdelningsinvesterare så hade nog aktien inte fallit som den gjort hitintills.
Jag kommer köpa mer Cibus imorgon. Vill du sälja dina aktier här så tar jag gärna emot dem 🙂
Stabiliteten i deras verksamhet är väl knappas anledningen till att Cibus sjunker. Snarare är det väl oron för stigande räntor. Jag är inte alls insatt i hur deras hyresavtal är utformade – men jag tvekar på att de har möjlighet att göra några hyreshöjningar på grund av räntan. Snarare är det väl så att hyran tickar upp med några enstaka procent per år. Kollade snabbt igenom deras rapport för Q1 2022. Och det verkar som att de har en räntekostnad motsvarande ungefär 2% av sina långfristiga skulder för tillfället. Om jag räknar rätt så skulle de klara en ränta på… Read more »
Hyresavtalen är inflationssäkrade genom KPI-index. Samma hos SBB, Sagax, Castellum mfl. kommersiella fastigheter. (Värre med hyresbostäde)
Jag gillar tanken på att äga livsmedelsbutiker, det är i princip obefintlig risk för konkurs. Men aktien är dyr jämfört med andra fastighetsaktier. Jag äger inte och har inte gjort på minst ett år.
Vidare är jag inte jätteimponerad av deras förvärv heller om jag ska klaga på något operationellt. För att ta ditt exempel; 280M€ för 34 fastigheter. Alltså 88 miljoner per kåk?! Det låter sanslöst dyrt för en plåtlada i utkanten av en mellanstor stad. Måste vara enorma kassaflöden som är inbakat i den dealen om det ska gå runt.
Jag äger sedan tidigare en rejält bunt aktier i cibus men har enbart ökat under 200kr-strecket.
Det har blivit desto mer Castellum för min del efter den brutala smällen för fastigheter. Dels för att sen handlas till fin rabatt samt att det är min favorit bland fastighetsbolagen.
Cibus är nog ett bra köp över tid och har kommit ned till mycket mera attraktiva nivåer:
Är det någon som har spanat på Guggenheim Strategic Opportunities Fund?
utmärkt artikel säger en storinvesterare i Cubus!
Utmärkt artikel säger en storinvesterare i Cibus!
Tack för läsningen KTM!
Hur länge löper deras hyresavtal och vet du eller gissar du att de kan justera dessa?
Mycket inom dagligvaruhandeln går ganska dåligt just nu just för att de sitter på långa kontrakt på mycket och därför inte kan justera sina priser osv.
Mycket bra analys och jag är enig med dig. Fortsatt Köp på Cibus. Joe Biden har äntligen stoppat sedelpressen så troligen blir inte inflations-hysterin 🤡 särskilt långvarig. Jag läste en analys igår att vi redan 2023 kan vara tillbaka på 2 % (och låga räntor igen). Den som då sitter på fastighetsaktier kommer skratta 🤭 hela vägen till banken 🏦 💰.
Vilken utdelningsprocent hamnar man på i dagsläget? Avanza säger 4,33% i skrivande stund, men vet av erfarenhet att deras uppgift inte alltid stämmer till 100%. Hur ska man räkna när det varierar från månad till månad samt att det ligger många extra utdelningar?
Ca 6%. 0,99euro på helåret.