Cibus var Stockholmsbörsens första månadsutdelare. Tack vare en fin exekvering samt ett stabilt och pålitlig fastighetsbestånd inom livsmedelshandel så har aktien blivit prisad på börsen. Nu, när allt ska ner, så tänker inte marknaden efter och självklart ska även denna pärla ner.

Största hyresgästerna hos Cibus

 

Portföljfördelning hos Cibus. Mestadels medelstora livsmedelsbutiker

 

Bolagets strategi är då att förvärva enstaka fastigheter eller fastighetsportföljer med ett högt avkastningskrav. Det här gjorde man nyligen i Danmark där man köpte en portfölj innehållandes hela 34 fastigheter för 280 MEUR. Efter affären är man helt klart marknadsledande  på den nordiska marknaden inom dagligvarufastigheter.

Cibus gjorde då också en riktiga nyemission (endast till en specifik grupp investerare) på 4 400 000 aktier, ca 955 miljoner SEK. Nu får vi då hoppas på bolagets vision att den danska portföljen levererar. Jag vet i alla fall att man länge haft målet att gå in i Danmark.

Belåningsgraden för Cibus har nu sjunkit till 52% (nettoskuld). Den här är väl fortfarande i högsta laget men bättre än tidigare åtminstone. Helst vill jag se en skuld på mindre än 50% i fastighetsbolagen.

Cibus säger att man ska vara konjunkturoberoende med tanke på deras fastighetsbestånd. Men i läget vi befinner oss i nu så råder helt klart kaos och allt ska ner. Det var exempelvis som när marknaden sköt ner Holmen under Corona. Ganska ologiskt men när alla ska ut genom dörren så blir där trångt.

Genom att förvärva, förädla och utveckla våra fastigheter
inom livsmedels- och dagligvaruhandeln ger vi en stabil,
konjunkturoberoende och ökande utdelning till våra aktieägare.

I senaste rapporten som kom den 5:e maj så såg VD:n ljust på framtiden. Men det är klart, läget där och då var kanske lite lugnare än vad det är nu. Vidare skriver han att man håller ögonen öppna för lägen att investera i övriga Europa men att man som vanligt kommer prioritera Norden.

Mr Sverker himself. VD på Cibus

Historiskt sett har Cibus handlats till premie större delen av tiden. Alltså att aktiekursen varit högre än värdet på deras fastigheter. I Q1 låg substansvärdet (långsiktigt) på 157 kr så än idag är det premie då kursen ligger på 177 kr. Samtidigt är den betydligt lägre än när rapporten skrevs då kursen stod i 250 cirka.

Det är nu 30 dagar till rapport men marknaden har redan bestämt sig att det bör gå dåligt för Cibus. Själv tänker jag att dagligvaruhandel lär gå lika bra som tidigare. Kanske till och med bättre då kunderna skippar restaurangbesök i allt större utsträckning.

Fastighetsbolag har dessutom möjlighet att justera hyrorna och på så vis bibehålla starkt kassaflöde även om räntorna stiger.

För att svara på frågan till inlägget ”Borde aktien i Cibus gå ner”. Svaret är ja, men inte för att verksamheten lär påverkas nämnvärt. Hade alla varit riktigt långsiktiga utdelningsinvesterare så hade nog aktien inte fallit som den gjort hitintills.

Jag kommer köpa mer Cibus imorgon. Vill du sälja dina aktier här så tar jag gärna emot dem 🙂

Alla mina historiska köp i Cibus

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x