Nyligen meddelade mitt största fastighetsbolag Realty Income att man behåller utdelningen $0,2345 per månad. Det här ger en direktavkastning på 4,6%, vilket är högre än 5-års-snittet. 

Bolaget har verkligen hittat till svenska investerares hjärtan. 2016 ägde 1.200 kunder hos Avanza bolaget. När jag köpte in mig fanns 1.700 “Avanzianer” och idag är den siffran uppe i över 9000. En rätt saftig ökning.

Realty Income är en s.k. Triple-net lease REIT och hyr då ut fastigheter till kända kunder såsom Walgreens. Det fina med den här typen av REITs är att man låter kunderna stå för operativa kostnader, skatter, underhåll, försäkring o.s.v. Det innebär att enbart 0,6% av Realtys nettoresultat används till återkommande capex (Capital expenses).

Med det sagt består 13% av mindre säkra Corona-kunder. Här tänker jag på bland annat BIO och Gym.

Realty Income. Största kunderna. Källa: Bolagets investerarpresentation

Samtidigt består Realty Income till mångt och mycket av kunder där lidandet inte blir lika stort av ökad e-handel och lågkonjunktur. Här pratar vi bland annat Apotek, lågprishandel och matbutiker. 11% av totalen består också av industri.

Styrkan med Realty Income är att man behöll utdelningen under fastighetskrisen 2008/2009 trots att man då hade negativ vinstutveckling. Man håller utdelningen väldigt hårt i sin famn och det ska mycket till innan man sänker.  Utdelningsandelen 2020 var 82% så man har rätt gott utrymme till taket*

*här räknar vi på AFFO, specifikt för REITs. Adjusted Funds From Operations

Med det sagt finns det en anledning till att kursen står lågt idag. Dels räds investerare högre räntor här efter krisen, vilket missgynnar kunderna som Realty Income hyr ut fastigheterna till. Dels såg vi under Q3 att kunder inom både BIO och gym hade problem att betala sina hyror.

Det intressanta här är att gym nu till stor del kunnat växla över och bli virtuella gym. Jag har bland annat kvar mitt gymkort för att jag tycker att deras online-sessioner är så bra att köra hemma. Med vaccinet som sprids lär vi mest troligt redan sett den djupaste dalen.

Realty income betalar utdelningen månadsvis och inför varje månad redogör man vad utdelningen blir. Det här var 608:e månadsutdelningen i följd från bolaget. Bolaget har höjt utdelningen 108 gånger sedan man listades 1994.

När jag började köpa aktier i bolaget var månatliga utdelningen $0,202. Aktierna jag köpte då genererar alltså 16% mer utdelning idag, och ligger fortfarande kvar i portföljen.

Äger du?

 

4.3 9 votes
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x