3M (MMM) är en av de mest populära utdelningskungarna bland oss Svenska investerare. Inte mindre än 4 455 äger aktier i denna jätte som idag har över 60 000 produkter i sin portfölj, allt ifrån post-it lappar till masker som gör att du ser bra i extrema förhållanden samt respiratorer. Nu händer det lite i 3M som är värt att känna till.

Du kommer få aktier i Neogen Corp

Det var i förra veckan som 3M rapporterade om planen att kombinera sin livsmedelshygiendel med ett annat bolag, Neogen Corp (länk till bolaget hos Avanza), ett bolag som bland annat testar livsmedlen och verkar inom djurskydd. Det här skapar då ett kombinerat bolag värt 9,3 miljarder dollar inklusive skuld.

Denna transaktion har fått mycket uppmärksamhet i media men faktum är att livsmedelshygiendelen i 3M enbart motsvarar ca 1% av nettoförsäljningen i bolaget. Således kommer det här påverka 3M prestation och utdelning väldigt lite.

Viktigt är väl att du som äger 3M kommer få nya aktier i Neogen när allt är klart. Planen är att få igenom detta till kvartal 3 nästa år. Investerare i 3M kommer äga 51% av det kombinerade bolaget.

Värt att veta är också att Neogen inte betalar ut någon utdelning och lär knappast skapa någon typ av utdelningspolicy i samband med den här transaktionen. Min tes är väl att ägarna i 3M kommer sälja av Neogen då 3M’s ägare är rena utdelningsinvesterare.

 

Inte det enda bolaget som gör detta

I februari kommer troligtvis 3M meddela sin 64:e utdelningshöjning i rad.. Denna kommer gissningsvis landa på mellan 4-5%.

3M har ju haft problem att öka sin vinst senaste åren och det har återspeglats i aktiekursen. Kanske är det här helt rätt val och i likhet med det General Electric och IBM gjort. Det måste ändå finnas en anledning till att bolagen, ett efter ett, väljer att få mer spjutspets i sin verksamhet.

Jag själv är inte tveksam till att 3M någon gång kommer kunna vända på sin verksamhet men tyckte ändå att Texas passade bättre in i min portfölj. Därför sålde jag.

Sålt allt i 3M (MMM) och köpt…

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x