När du tänker på 3M idag så är det mest troligt deras munskydd som först dyker upp i huvudet. Nu när vi om möjligt ser ljuset i tunneln på pandemin, och ansiktsmaskerna successivt kommer sluta användas, finns det då något kvar i denna aktie att hämta? Är det värt att köpa 3M 2021?

How 3M Responds to the Coronavirus Epidemic (COVID-19) | PaperFIRST

Men faktum är att 3M har 60 000 olika produkter i sin arsenal. Samtidigt måste nya produkter ut på marknaden. 2020 lade 3M $1.9 miljarder på forskning och utvecklingsarbete. Det motsvarade ungefär 6% av bolagets totala intäkter. Pengarna används då till att utveckla nya produkter men också förbättra existerande.

3M är väl ett av de mest klockrena exemplet på begreppet ”hackor och spadar”. Deras produkter används av företag världen över för att göra deras verksamhet möjlig. Begreppet kommer från att du hellre investerar i bolaget som levererar spadar till bolagen som gräver efter guldet som kanske dyker upp.

Aktien är upp 44% sedan botten och man skulle kunna tro att bolaget är en självklar vinnare under pandemin, men så är inte fallet. I det stora hela delar man in bolaget i 4 segment där inget segment sticker ut avsevärt mycket från något annat.

 

 

När väl befolkningen kommer bli mer bekväma att besöka både läkare och tandläkare så lär det omsättas mer produkter inom just den kategorin. Det vi ser nu är ett uppdämt behov där folk skjuter på sin tandvård och annan hälsa tills dess att detta lagt sig.

3M har galet mycket produkter bara inom dessa områden:

Utöver det kommer vi se ett större behov inom flygindustrin där 3M’s produkter också behövs. På ett sätt känns det som att alla kommer vilja resa någon annanstans när allt det här är över.

Vidare blir deras produkter mer värdefulla när jag plus många andra går tillbaka till vanligt hederligt kontorsarbete. Och då pratar vi inte enbart förbrukningen av post-it-lappar jag tänker på.

Sist men absolut inte minst har vi halvledarindustrin som skriker hög efterfrågan och där jag tror 3M fortsatt kommer vara en nyckelspelare. Allt detta gör att jag gärna köper 3M nu trots att framåtblickande P/E må vara snäppet högre än det 5-åriga snittet.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x