I det senaste avsnittet av Avanzapodden fick vi en intervju av finansmarknadsministern Per Bolund. En grymt bra intervju måste jag säga, speciellt med tanke på att den höjda ISK/KF skatten togs upp igen.

 

Avanzapodden

Avanzapodden är ju en relativt ny podd men som faktiskt numer rankas högt i min lista bland poddar. Även om den är tänkt mest för nykomlingar till börsen så tycker jag att det resoneras väldigt klokt och vem har inte dött av lite repetition? EXTRA PLUS för detta avsnitt då en politiskt uppsatt person sattes på pottkanten gällande försämringen av våra kära kontotyper.

 

Höjd skatt – ISK och KF

Som ni vet så var ISK och KF tänkt att vara 2 väldigt förmånliga kontotyper rent skattemässigt. Tanken var väl att driva på svenskarnas sparande, vilket man i och för sig lyckats med. Det är fler som under senare år faktiskt börjat spara inklusive mig själv, något som givetvis är superkul!

Läs mer om hur du räknar skatten på ditt ISK/KF här

När dessa infördes lovade partierna att skatten inte skulle höjas utan att enbart stadslåneräntan skulle ligga till grund för vad du skattar per år för din depå. Nu blev det tyvärr inte så utan först höjdes skatten med stadslåneräntan + 0,75 procentenheter och nu nyligen med ytterligare 0,25 procentenheter (alltså totalt stadslåneräntan +1%-enhet!).

Då det här inträffade med Ulla Andersson i spetsen så skrev jag en hel del Tweets rörande detta, varav denna troligtvis blev den mest omtalade:

 

Det blir mycket pengar över tid

Det var extra roligt när Nicklas i Avanzapodden beskrev att den här skillnaden faktiskt blev en halv miljon kr om du har ett startvärde på 50.000 kr och sedan sparar 1000 kr per månaden från 25 år till 65 år. När ulla tog upp det här exemplet tänkte hon enbart kortsiktigt och jämförde det med 2 påsar ostkrokar. Det blir nååågot mer när vi tänker långsiktigt. Något som jag vet att alla mina läsare faktiskt gör.

När Nicklas nämnde det här med en halv miljon på 40 år skruvade Bolund på sig och bad om att få se den uträkningen i efterhand. Sedan nämnde han att vi har skatt på kapital i Sverige och att ISK/KF fortfarande är fördelaktigt. No shit?! Jag här tyckte jag var patetiskt. Nog är det fördelaktigt nu. Frågan är dock vad som händer när stadslåneräntan höjs…

Ni kan lyssna på allt detta vid 22:20

 

I podden fick vi också som svar att det kan bli aktuellt att sänka skatten igen när stadslåneräntan stiger (för tro mig, det kommer den göra). Frågan är bara om man kan lita på detta. Det är nog väldigt lätt att höja en skatt, för då kommer det alltid extra pengar in till ladan. Det svåra är att sänka den då det självfallet blir mindre pengar att röra sig med och man är van att kunna röra sig med dessa.

Det tråkiga är väl att få snackar om just detta nu. Ändringen är redan skedd och investerarna har lugnat ner sig. När väl vi får en höjning från 1 extra procentenhet till 1,25 blir det nog ett rejält tryck igen. Eller kanske det blir 1% till 1,5%, eller varför inte 1,75%? Det ska vara jämt delbart med 25 i alla fall, för så verkar trenden vara.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x