Investmentbolag har länge varit ett givet kapitel i min investeringsbibel. Det spelar ingen roll hur länge jag investerar eller hur mycket nytt jag lär mig; investmentbolag fortsätter helt enkelt att vara intressant! Jag köpte nyligen ytterligare aktier i Svolder, även om aktiekursen får en att hicka till.

Svolder handlas idag till en rabatt på ca 1,3% beräknat på dagens kurs och det rapporterade substansvärdet. Känner du att du vill veta mer om vad detta är borde du läsa det här inlägget – där kan du också se rabatt/premie för investmentbolagen.

Det 5 åriga snittet för rabatten ligger på ca 6%, så visst kan man säga att det är dyrare att köpa idag med enbart rabatten i åtanke.

Något som är läskigt är väl när man kikar på en graf över hur aktiekursen står just nu.

Låt oss dock kika på ett exempel hur totalavkastningen utvecklats från 1993 – 2000

Här ser vi en riktigt fin utveckling uppåt. Jag själv var inte med på den här tiden men jag skulle tro att många tänkte:

”Hmmm, usch så dyrt det verkar vara! Nu kan inte kursen gå så mycket högre ändå…”

Zoomar vi dock ut och kikar på helheten så ser vi här hur det ser ut. Då har jag markerat bilden ni såg ovan i den färgade rutan (1993-2000).

Jag har visat sådana här grafer tidigare, men inte för Svolder. Oftast följer det däremot samma mönster.

Vill du bli rik på aktier ska du köpa kontinuerligt, men köpa extra mycket när marknaden är orolig. Det har alltid varit min ledande filosofi. Tänk också på att aktiekurser i Investmentbolag tenderar att falla extra mycket under dåliga tider, så då kan du få ett extra bra köpläge-

Om 10 år kanske den skräckinjagande kursrusningen som vi ser nu, inte vara lika skräckinjagande längre om vi tar totalavkastningen i åtanke.

 

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x