Warren Buffett lär tidigare sagt att räntan ter sig som gravitation till börsen. Jag tycke att det här är intressant uttryckt och det är väl värt att känna till i dessa tider när du mest troligt ser röda siffror där ute.

Idag fortsatte jag att handla. Mest blev det i Castellum men även Diös, SBB och EQT.

Bättre kvalité än Castellum inom svenska fastigheter får du knappast och med dagens direktavkastning på ganska precis 5% är det svårt att låta bli. Tänk även på att Castellum numer är en kvartalsutdelare.

Senare idag blir det även att handla Realty Income.

Varför jag tycker dessa två bolag bör finnas i en utdelningsportfölj:

Därför handlar jag mer Castellum när kursen ↘️

5 anledningar att köpa Realty Income

 

Kloka ord från Buffett

Warren Buffett har då jämfört ränta med gravitation med uttrycket ’power everything in the economic universe’.

Kanske är det just det här vi får bevittna nu. Inflationen rusar till högsta nivån på 31 år samtidigt som nya räntehöjningar står och lurar bakom knuten. I den här artikeln, publicerad för ett par timmar sedan, kan vi läsa om att Fed ’s största höjning på 28 år kan komma.

Tittar vi på specifikt bankräntan så representerar ju denna den risk-fria avkastningen som du som investerare kan få. Därför påverkar den till mångt och mycket det relativa värdet på andra tillgångar.

Preferensaktier är ett mycket tydligt exempel. När räntan höjs så är investerare beredda att betala mindre för preferensaktier då de får en högre ränta en tidigare samt riskfri via banken.

Några citat som är bra att ta med sig från Buffett om just ränta:

”Interest rates are to asset prices like gravity is to the apple. They power everything in the economic universe.”

”Interest rates are like gravity in valuations. If interest rates are nothing, values can be almost infinite. If interest rates are extremely high, that’s a huge gravitational pull on values.”

Andra citatet beskriver just fenomenet att värderingar kan i princip vara oändligt när vi befinner oss i ett noll-ränte-klimat. Kanske är det just detta vi sett i många bolag med P/E på allt från 50 till 80.

Men precis som med alla andra olika börsnedgångar och cykler så kommer vi även ta oss igenom denna. Ligg bara lågt, köp mer till högre direktavkastning, satsa på bolag med bra historik samt återinvestera din utdelning.

Det är mina tips. Till sist vill jag dela med mig av min egna portföljutveckling den gångna veckan. Kanske lugnar det åtminstone en själ där ute 😀

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x