I det här inlägget tänkte jag ta upp ett par exempel på när det svidit galet mycket att köpa aktier i ett bolag, men då det senare visat sig vara helt rätt. Det är denna känsla jag nu försöker bearbeta och reflektera över för att förhoppningsvis bli en bättre investerare. 

På sätt och vis finns det 2 citat som följer mig mer än några andra:

“Kvalité återkommer oftast”

och

“Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful”

Egentligen kan man säga att dessa två knyter samman. Det är nämligen bra att vara girig när ändra är rädda, men då ska det vara i bolag som du vet har presterat bra tidigare och troligtvis kommer prestera bra framgent.

Självklart är det här lättare sagt än gjort. Och modet måste vara enormt stort för att våga gå hela vägen.

Låt oss kika på ett par exempel där jag själv verkligen trotsat allt vad Mr Market heter för att i slutändan blivit belönad för mitt mod.

H&M

Det finns inget klockrenare exempel.

Fy tusan vad det kändes eländigt att köpa bolaget när Börspodden och alla andra ratade H&M likt en rabiessmittad hund. När Didner & Gerge sedan sålde (några av mina stora förebilder) så var det svårt att köpa mer.

Men som ni alla vet… kvalité återkommer oftast.

 

Skanska

Om jag ska vara ärlig så tvivlade jag både 1 och 2 gånger. När Twitter sålde på botten så var det svårt att behålla mitt innehav. Men se där, kvalité återkom trots allt!

 

Holmen

Massapriset sågs falla i Kina. En marknad som var orolig över framtiden. Behöver jag säga något mer?

Holmen är ett fantastiskt bolag inom skogssektorn men ändå valde marknaden att prioritera sälj före köp.  När jag lägger handen på hjärtat så sved det att köpa på botten, men åter igen visade det sig att mitt egna sunda förnuft överlistade marknadens oro.

 

Bolag i närtid

Kanske är de 3 mest närliggande exempel jag har på bolag som blivit ratade för att andra ratar bolagen följande:

  • Swedbank
  • Kindred
  • AbbVie

För den sakens skull innebär det inte att du ska köpa bolagen. Allt jag säger är att jag själv köper aktier i bolagen.

Varför då? Jo för att jag vet att dessa pjäser är stabila och har visat kvalité tidigare då det varit oroligt i kistan. Nu är det oro igen, och då gäller det att ställa sig frågan vart bolagen kommer befinna sig om 10 år.

Själv brukar jag försöka kapsla in känslan som uppstår när jag köper bolag som majoriteten skyr likt mörten i sjön. Den känslan är värdefull för mig att plocka fram när det väl svider igen.

Jag säger inte att du ska köpa allt som är hatat. Snarare säger jag att du ska återgå till din tanke du hade om bolaget för länge sedan och fundera kring om det faktiskt hänt så mycket i bolaget som marknaden tror?

Om inte så kan det vara ett fint köpläge.