Jag vill börja med att påpeka att det här Inte är ett sponsrat inlägg. Allt ni läser är mina egna synpunkter.

Ibland kan det vara roligt att kika på vad dina investeringar faktiskt givit dig hitintills och faktiskt sätta det i något verkligt kontext. Investerar du hos Avanza kan detta vara lite knivigt att se. Därför redogör jag i det här inlägget hur du kan göra för att enkelt se din totala avkastning.

När du kikar på ett bolag i din portfölj hos Avanza är det viktigt att inse att det enbart är kursavkastningen som du ser.

Exempel:

För 1 år sedan köpte du 1 aktie för 80 kr. Efter 1 år har aktien stigit i värde och kostar nu 100 kr. Det du ser är då en avkastning på 20 kr.

MEN, då tar vi inte i hänsyn den utdelning du fått för aktien. När du får utdelning från ett bolag så sjunker oftast kursen med samma belopp som utdelningen då bolaget faktiskt delar ut en del av sin vinst till dig. Denna utdelning syns däremot inte när du kikar på din portfölj hos Avanza.

Numer presenterar Avanza din utdelning som ett stapeldiagram där du dessutom kan se år för år hur utdelningarna stigit (förhoppningsvis). Det innebär att du inte själv behöver driva en blogg och dokumentera detta, Avanza gör det åt dig.

Om du dessutom köpt och sålt en aktie med vinst ser du inte detta i din portfölj. Exempelvis sålde jag alla mina fonder för en tid sedan med vinst, en vinst jag inte ser när jag dagligen loggar in för att kika på min depå.

 

Min väg att se totalavkastningen

Det du kan göra är att se vilket belopp du totalt överfört till Avanza. Det gör du i tabben Transaktioner genom att ändra Transaktionstypen till Insättningar och uttag. Glöm inte att ändra från-datum till dagen då du startade som kund.

 

I mitt fall är den totala insättningen: 254 424 kr 

Sedan kikar du helt enkelt vad alla dina konton har för värde idag. Glöm inte att även räkna med det du har tillgängligt för köp.

 

Mitt totala värde är idag: 1 812 + 275 795 = 277 607 kr

Genom att sedan ta differensen mellan alla dagens värde och alla insättningar får du den totala avkastningen. Notera att vi då inte tagit med den skatt du betalar på ditt ISK.

277 607 – 254 424 = 23 183 kr

Det finns säkert mycket enklare sätt att se detta, men såhär brukar jag göra.

 

Båten då?

Tycker om att sätta avkastningen i en form av materiel kontext. Hittade en båt på Blocket som jag gärna skulle vilja äga. Båten kostar 20.000 kr i runda slängar.

Med andra ord har Avanza hjälpt mig att spara ihop till båten utan att jag behövt ta ett enda spadtag själv; pengarna har vuxit helt på egen hand.

Till er som undrar tänker jag inte köpa båten. Jag väljer hellre att fortsätta låta effekten av ränta-på-ränta sprida härligt pengaregn över min portfölj.

Tanken att äga en båt lockar däremot. Förstå så härligt! Men än så länge vill jag att portföljen ska fortsätta växa.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x