Visste ni att 72% av oss svenskar inte ens använder hälften av alla prylar vi har i våra skåp och byråer? Saker som helt enkelt bara ligger där och låter tiden ha sin stilla gång. Känner du dig träffad?

Mycket oanvända prylar

Det som är extra intressant är att en undersökning precis konstaterade att vi svenskar äger oanvända prylar hemma för 30.000 kr. 30.000! Det blir över 400.000 kr på 25 år om du investerar dessa på börsen och inte sätter in en krona till under den tiden, räknat på 10% ränta som jag beskrev tidigare.

För en tid sedan skrev jag en artikel om att du är rikare än genomsnittet av jordens befolkning om du på något vis äger 30.000 kr. Kan vara via likvider, en bil, eller ett hus. Det gör detta ännu mer sjukt. https://www.kronantillmiljonen.se/sparande-och-utgifter/hur-rik-ar-du-egentligen/

Svenskar har oanvända prylar för 30.000 kr hemma

Vi gjorde något vettigt

I år beslutade jag och sambo KTM för att göra något helt annorlunda, något som vi inte gjort tidigare. Något som helt klart kommer inbjuda extra glädje åt många andra och dessutom befria oss från oanvända prylar.

Det är nämligen så att vår kommun i år samlar in paket till barn som inte får några julklappar. Paketen ska vara inslagna samt att rekommenderad ålder ska skrivas synligt på paketen.

Kommunen litar alltså på invånarna att man inte slår in något eländigt då allt är anonymt. Varför man nu skulle vilja göra det…

Faktum är att jag och sambon hade en trevlig stund när vi för ett par dagar sedan satt och slog in våra prylar vi inte använder. Det visade sig att jag är HELT USEL på att bedöma vilken ålder som kan vara lämplig för respektive pryl. Exempelvis sa jag att ett lätt pussel nog skulle passa en 7-åring, varpå sambon skrattade högt. Man kan inte vara bra på allt…

Det kändes faktiskt riktigt bra att göra detta! Min psykolog har alltid sagt till mig nu under det senaste halvåret att jag måste fokusera på mig själv och inte försöka hjälpa alla andra som jag inte kan påverka. Samtidigt har jag lärt mig att det lättaste sättet att hjälpa sig själv uppåt är att göra gott för andra.

När jag stod där invid granen och lade ner paketen som vi med omsorg slagit in så kunde jag inte låta bli att tänka på Musse Piggs julsaga som jag såg när jag var liten. Minns att jag var livrädd för spökena som var i den filmen.

Julen handlar så mycket om att ge. Och varför inte se till att de 30.000 som nu ligger och skrotar i ditt hem kommer till någons glädje i stället?

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x