Yep! Det stämmer. Jag har gått och blivit far. Somliga av er vet redan och vissa har nog inte haft särskilt svårt att lista ut det. Jag och fru KTM är nu föräldrar! Här och nu börjar vi ett helt nytt kapitel i våra liv med allt vad det innebär.

När det kommer till att bli förälder så tycker jag att Nicklas ”Investeraren” Andersson har ett klockrent aktierelaterat uttryck som jag bara måste få ge lite uppmärksamhet:

”Min alldeles egna avknoppning med särnotering”

I det här inlägget tänkte jag prata lite kort om lyckan och funderingar kring just den här avknoppningen som vi nu lyckats med.

 

Kön?

Det blev faktiskt en liten kille ?

Namnet kommer jag tills vidare hålla osagt men på bloggen kommer han oftast gå under namnet KTM-junior.

 

Allt snack om ökade kostnader med barn

Kanske har du hört mig snacka om att jag framgent kommer kunna lägga undan mindre till portföljen. Ja, har har ni lite av anledningen skulle man kunna säga.

Det finns mängder av sidor som radar upp vad ett barn kostar och ingen beräkning är den andra lik. Vad jag tycker är viktigt är att även fundera på de minskade inkomster som ett barn kommer med i form av VAB, föräldraledighet etc.

Jag själv skulle bli förvånad om vi inte får ekonomin att gå ihop med tanke på den sparkvot jag genom åren kunnat upprätthålla. Samtidigt vet jag att sparkvoten kommer bli mindre. Men här vill jag också vara tydlig att mitt sparande aldrig under några omständigheter kommer gå ut över vårt lilla hjärta.

Däremot kan man göra smarta val. Exempelvis köpte vi en barnvagn för 1000 kr för rätt länge sedan, i stället för att köpa en för 9000 och extra byglar för att ”bygla upp”

Dagen till ära klippte jag ihop en referens från Solsidan som ni säkert sett. Den är magisk ?

 

Det kommer inte bli någon barn-spar blogg

Även om det kanske är intressant att läsa om så kommer bloggen fortsätta i typ samma stil och inte rikta in sig så mycket på ekonomi och sparande till barn. Det finns redan många sådana bloggar och jag vill fortsätta skriva om utdelningscase och ekonomisk frihet då jag själv tycker det är mest intressant.

Självklart kan det bli något litet inlägg framöver om vilka val vi gjort för vår lille grabb rent ekonomiskt.

Ett visdomens ord från Pappa-betalar såhär på nyår

I samband med allt detta så pratade jag lite med Pappa betalar? på Twitter. Han nämnde faktiskt en sak som jag aldrig riktigt tänkt på tidigare och som handlar om att gå ner i arbetstid.

Vi vet alla om klyschan som säger att många föräldrar ångrar att man inte tillbringade mer tid med sina barn när de var små. Det här är ju nästan så uttjatat så man vill spy.

Men, det Pappa betalar? nämnde var att man inte heller vet hur länge barnen faktiskt vill tillbringa tid med föräldrarna. Det är något jag aldrig tänkt på men blickar jag tillbaka till min barndom så blir det här slående.

”Valet att ta ett jobb där jag är ledig alla skollov har varit bland det bästa jag gjort. Visst får jag lägre inkomster för att jag jobbar mindre men det är så värt det. Nu tänker jag kräma ut varje lov med kidsen, vet ju inte hur många år till de kommer gilla att hänga med mig och frun. Det kan ju vända fort.”

 

Ingen lätt start

För er som är duktiga på att lägga ihop 1+1 så kanske du kopplar det här med det inlägg jag skrev om vår tråkiga tid, och att pengar tappat värde för mig. Helt klart har vår lilla knodd inte haft en lätt resa initialt men det har gått mot mycket ljusare tider nu!

 

Självklart KF

Givetvis har jag redan skrivit in KTM-junior som kund hos Avanza och kommer till en början föra över 500 kr i månaden till hans KF (Kapitalförsäkring).

Sedan var jag väl inte som Nicklas Andersson och bad barnmorskan skynda på med personnumret så att man så fort som möjligt kunde göra honom till kund. Jag hade betydligt viktigare saker att koncentrera mig på om jag säger så.

Första aktien? Investor såklart! Förstå vad dessa kommer ge honom på 18 års tidshorisont ? Nu sätter jag igång en otrolig ränta-på-ränta maskin åt honom direkt från starten. Det är ett utgångsläge som jag själv hade önskat att jag haft. Själv började jag spara först när jag närmade mig 30 år.

 

Om du har något tips till mig så får du gärna höra av dig på ett eller annat sätt. Det här är som sagt ett helt nytt liv för oss ☺

75
0
Kommentera gärna :)x
()
x