Jag fick nyligen en fråga kring XACT Sverige och dess direktavkastning. Det här är en börshandlad fond (ETF) som jag ägt länge och jag ska göra mitt bästa för att svara på frågan.

Fråga

Kommer man inte få en ganska låg direktavkastning om man köper andelar i XACT Sverige till rådande pris om 483kr just nu?
Är det bättre att vänta till priset gått ner eller spelar det ingen roll i slutändan till vilket pris man köper den för?

 

Svar

Tack så mycket för din fråga! När det kommer till XACT Sverige är det viktigt att känna till att det här är en börshandlad fond som lämnar utdelning till sina ägare 1 gång per år. Det här är alltså en speciell typ av fond som du också betalar courtage för när du handlar.

Förvaltningsavgiften ligger på 0,15%. Precis som för en vanlig fond dras en liten del av dessa 0,15% en gång per dag under årets dagar. När man mäter avkastning är det viktigt att ta hänsyn till avgiften.

Fonden investerar i enbart Svenska bolag och har valt bort sådana bolag som kan ses som ej moraliska och fokuserar i stället på att välja bolag som möter hållbarhetskrav. Tobak, spelbolag, alkohol etc. väljs således bort.

Såhär skriver XACT om fondens utdelning:

XACT Sverige lämnar varje år kontantutdelning till fondandelsägarna. Grunden för utdelningen är avkastningen på fondens medel. Normalt uppgår utdelningen till 3-4% av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning.

 

Visste du?

Räknat på dagens aktiekurs och den utdelning som lämnades i år (15,27 kr/andel) så är direktavkastningen 3,17%.

 

Men kom då ihåg…

Att det här är räknat på utdelningen som skedde i år. När du köper andelar i XACT Sverige idag så har du ingen aning om vad utdelningen kommer att bli, men faktum är att nästa års utdelning/dagens inköpskurs blir den faktiska utdelningen.

Med det sagt så har man historiskt sett haft en direktavkastning på 3-4%. Det är väl varken högt eller lågt skulle jag säga.

Jag tycker personligen inte man ska fokusera på detta utan snarare köpa i uppgång som i nedgång utan att bry sig om toppar eller bottnar.

 

Visste du?

XACT högutdelande är en annan populär fond med utdelning. Där är direktavkastningen 4,4% räknat på årets utdelning som delades ut innan sommaren 2019.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x