Investor har bestämt sig för att göra en aktiesplit i ett s.k. 4:1 förfarande. Har du 1 aktie i Investor kommer du alltså få 4 stycken nya. Aktiekursen blir således 1/4 av dagens kurs. Här är datumet då Investor split kommer inträffa, samt ett par viktiga reflektioner.

Just nu är det här också en av de mest frekventa frågorna där ute så självklart vill jag klargöra den lite.

Investor split datum

Investor kommer inte att fastställa ett datum förrän stämman har godkänt förslaget vid årsstämman den 5:e maj 2021. Jag tror stenhårt att man kommer godkänna detta men vi får alltså vänta till efter 5:e maj innan datum publiceras.

Röstas sliten igenom innebär det att årsstämman ger styrelsen mandat att gå vidare med aktiespliten och att fastställa avstämningsdag för denna.

 

3 viktiga saker om spliten

  1. Den första utdelningen på 10 kr kommer inte påverkas men det kan tänkas att den andra utdelningstillfället på 4 kr blir påverkad. Då kommer vi få 1 kr per aktie i stället för 4 då alla aktier fyrdubblas och utdelningen per aktie därigenom blir 1/4.

2. Man gör en split främst för att öka likviditeten av Investoraktierna. Rent krasst kan man säga att det blir lättare för oss småsparare att köpa och sälja aktier då det inte krävs lika mycket pengar. Själv är jag glad då jag ständigt strävar efter att hitta det optimala courtaget.

3. Din fina köphistorik i grafen hos Avanza kommer försvinna. Det här är troligtvis den största nackdelen. Säg hej då till alla blå prickar!

 

 

En fundering kring spliten

Det här har jag funderat över länge. Då jag inte är någon matematiker har jag svårt att föreställa mig det. Kanske någon annan har en klok insikt.

Tänk dig att vi zoomar ut kursutvecklingen för Investor. Vad skulle hända om aktiekursen vid varje givet tillfälle blir 1/4 i den här grafen? Borde utvecklingen se mindre spektakulär ut eller ser den lika fin ut?

I mitt huvud skulle den se mindre spektakulär ut ifall vi behåller samma skala på y axeln. Skulle vi även justera skalan nedåt så kanske det ser lika härligt ut som grafen ovan?

Jag vet ju att Buffett sagt att han aldrig vill göra en split i Berkshire Hathaway för att behålla storheten att kursen faktiskt är jävligt hög. En aktie är där värd över $350 000.

En annan sak jag tänker på är att riktigt många verkar tro att aktier är dyra om priset är över 500 kr eller närmar sig 1000 kr. Vill vi säga att en aktie är dyr så måste vi väva in mycket annat och till exempel sätta kursen i relation till vinsten (P/E). Att bara gå på kursen är helt waste men jag har själv tänkt såhär en gång i tiden.

”Jösses så Autoliv är dyr. Kursen är nästan uppe i 1000 kr.”

Helt rätt val av Investor hursomhelst!

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x