Jag vet att det varit lite diskussion här på bloggen gällande Kinneviks Inlösenaktier. Nu har i alla fall jag fått lite mer kött på benen och faktum är att jag lärt mig ett och annat också. Självklart vill jag dela med mig!

Detta vet vi

Äger du investmentbolaget Kinnevik sedan tidigare så är chansen stor att du nu har Inlösenaktier (Kinnevik IL) i din depå redan nu. För att se dessa hos Avanza måste du scrolla ner under dina ordinarie innehav.

Tidpunkter Kinnevik Inlösenaktie
  • 12 November – sista dagen att handla Kinnevik för rätt till Inlösenaktier
  • 14 November – du får inlösenaktier på din depå
  • 15 – 29 November – nu kan du handla inlösenaktier direkt på börsen
  • 5 December – dina kvarvarande Inlösenaktier byts mot Millicom-aktier.

 

Hur många aktier i Millicom får jag från Kinnevik?

Det är lite här många varit oense tycker jag. Somliga har sagt att du måste äga 7 aktier, andra säger 8 aktier. Sedan finns det de som undrar vad som händer om du bara äger 3 aktier i Kinnevik.

Så vitt jag förstått så kommer du få 1 aktie i Millicom för 8 st Kinnevik + att du får en extra kontant utbetalning i form av cash. Det hela grundar sig i att du får 0,1372 Millicom per Inlösenaktie

Varje stamaktie i Kinnevik (oberoende av aktieslag) kommer att ge rätt till en (1) inlösenaktie, och varje inlösenaktie kommer ge rätt till 0,1372 Millicom SDBs

7 * 0,1372 = 0,9604

8 * 0,1372 = 1,0976

Det Twitter verkar vara överens om är att 0,9604 aktier inte är en hel aktie, och att vi inte kan avrunda uppåt. Därigenom borde 8 aktier bli 1 st Millicom (+ lite extra cash).

Äger du under 8 aktier så kommer du få en kontant utdelning i stället.

 

Vänta nu. Kursen i Kinnevik Inlösenaktie har gått upp?

Det här var faktiskt något som jag själv tyckte var lite förvånande tidigare. Borde inte priset för Inlösenaktien hållas relativt flat?

Fast om vi tänker steget längre borde Inlösenaktien följa utvecklingen i Millicom då det är denna aktie vi kommer få i början av december. För vad skulle hända om Inlösenaktien stod still och Millicom tok-rusade? Då borde vi rent teoretiskt få mindre Millicom när bytet blir aktuellt.

Det var någon på Twitter som sa att Kinnevik IL och Millicom blir varandras spegelbilder på sätt och vis. Det tyckte jag var bra sagt.

 

Hur har jag gjort?

Jag sålde faktiskt alla mina Inlösenaktier igår eftermiddag och därigenom fick jag ca 9000 kr i likvider att investera i annat. Troligtvis kommer en del hamna i 3M, lite i Sampo och resten i Svolder och Akelius D.

 

Räknas Kinnevik inlösenaktie som utdelning?

En sak som jag själv fortfarande funderar över är om detta faktiskt klassas som en utdelning eller ej? Det ju är en del av bolaget man skiftar ut till aktieägarna, precis som att vinsten som kommer från ordinarie utdelning är en del av bolaget.

Det känns dock konstigt att räkna dessa 9k som utdelning då det är flera flera år av Kinneviks ordinarie utdelning.

Ni som också äger soppan, hur tänker ni här?

0 0 vote
Article Rating
21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x