Jag fick nyligen ett mail från en läsare som köpt ett bolag med säte i Kanada men där källskatten blivit högre än beräknad då han köpte aktien noterad i USA . Vad här det egentligen för källskatt i Kanada och vad kan vi lära av detta? Jag lärde mig i alla fall något nytt tack vare frågan.

Källskatt är den skatt som dras när du får utdelning från ett utländskt bolag. Denna skiljer sig ibland från ett land till ett annat men oftast är den 15%.

 

Källskatt i Kanada

Köper du ett bolag med säte i Kanada så är det 15% källskatt på den utdelning du erhåller. Egentligen är standard-källskatten 25% men jag går igenom lite längre ner varför du enbart behöver betala 15%.

 

Det kan bli högre källskatt

Läsaren som hörde av sig har då köpt AQN, med andra ord Algonquin Power & Utilities Corp. Det här är ett bolag som jag enbart skrivit om en gång tidigare men som blivit lite mer populärt i Sverige.

Bolaget har två noterade aktier, en på Torontobörsen (Kanada) samt en noterad i USA. Många kan tro att noteringen i sig är avgörande för källskatten men så är det inte. Exempelvis har IT-konsulten TietoEvry 3 noterade aktier i 3 olika länder. Man kan tro att du slipper källskatt om du köper den med svensk flagg men så är det inte. Det avgörande är vart bolaget har sin skattemässiga hemvist, i TietoEvrys fall är det Finland varav det blir finsk källskatt.

MEN. I fallet AQN blir det annorlunda. Där har du 15% källskatt om du handlar aktien noterad i Kanada, men hela 25% om du handlar den i USA. Det som då är intressant med AQN är att en förhållandevis stor del äger den noterad i USA, vilket är dumt.

Hur kan källskatten skilja sig?

Jag var faktiskt inte riktigt säker på det här så jag kontaktade Avanza för att bli lite klokare.

Det hela bygger på att vi aktieägare får den korrekta skatten direkt vid källan enligt det man kallar dubbelbeskattningsavtalet. Köper du aktien noterad i Kanada så har Avanza ett avtal med lokala myndigheter via deras depåbank som gör att de får direktnedsättning enligt svenska och kanadensiska dubbelbeskattningsavtalet. Köper du AQN i USA saknas detta avtal och standarsskatten i Kanada dras, vilket är 25%.

Och det är därför du får en lägre källskatt om du köper aktien noterad i Kanada. Således bör du köpa aktien noterad i Kanada i stället för USA.

 

Är det då olika källskatt för kanadensiska bolag?

Jag har tidigare trott att det skiljer sig men så verkar det inte vara.

Standardskatten är 25% men via avtalet (dubbelbeskattningsavtalet) så blir det 15% om du köper aktien noterad i Kanada. Tänk på att det här gäller för Avanza. Vad som gäller hos andra banker/nätmäklare måste du kolla upp.

 

Vad kan vi lära

Kolla alltid upp vilken källskatt som dras innan du handlar en aktie och fundera på detta. Det här kan vara lurigt och det bästa är att fråga någon annan, exempelvis din nätmäklare. Själv vill jag inte handla aktier där källskatten är över 15% då det ändå tar 3 år att få tillbaka den.

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x