Nyligen läste jag en analys där 6 storbanker jämfördes: DNB, Handelsbanken, Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank. I just den analysen kom Handelsbanken ut som segrande bank.

Bankerna har idag historiskt låg värdering och i hos många finns det fortfarande chans till extrautdelning. Stigande räntor kan givetvis ge bankerna extra klirr i kassan, så länge hushållen har råd att betala sina lån. För kan man inte betala väntar omvänd effekt. Då blir det ett fall för Intrum, ett annat bolag i portföljen 🙂

Samtidigt är och förblir banker något krångligare att värdera än många andra bolag då vi exempelvis inte kan använda det klassiska P/E talet. I stället kan man använda P/B, d.v.s. aktiekurs/bokfört värde. Det passar bra i bolag med stor kapitalbindning där bland annat banker och skogsbolag finns med. Men det går att ställa bankerna mot varandra på många andra sätt också.

För några år sedan hade jag flera banker i min portfölj. Jag fann däremot ingen riktig mening med det utan valde tillslut att enbart satsa på den jag själv tycker presterar bäst som utdelningsbolag, d.v.s. Handelsbanken.

 

 

 

Handelsbanken (SHB) har idag 22% av den svenska bolånestocken och man brukar säga att SHB har typ samma position i Sverige som DNB har i Norge.

Räntenetto brukar ständigt diskuteras när det kommer till banker. Lättsamt förklarat är det här skillnaden mellan kostnaden för banken att låna pengar och vinsten de gör när de erbjuder bolån. I första kvartalet steg räntenettot för Handelsbanken med 8% och den bidragande faktorn var att utlåningen ökade med 6%.

I övrigt kan man också använda K/I talet som visar bankens kostnader i förhållande till intäkter. Det här nyckeltalet är på rätt väg för Handelsbanken och ligger nu på 45,9%.

 

Handelsbanken extrautdelning 2022

Årets utdelningsbeslut innebär en direktavkastning på 5,11%. Rätt lågt om du jämför vad du får i andra storbanker. Hos Swedbank får du idag 6,21 inklusive deras extrautdelning.

Däremot vet vi sedan tidigare att Handelsbankens danska och finska del är till salu. Denna verksamhet motsvarar ungefär 10% av bankens intäkter. Skulle den gå i lås kommer vi troligtvis se ett finare guldregn, alternativt att man väljer att köpa tillbaka egna aktier. Det hade inte varit mig emot 🙂

 

Slutsatsen

Kontentan av analysen jag läste är i alla fall att banker bör gå bättre än index i år. Det är verkligen ingen omöjlighet och väl värt alla investerare som suttit länge och enbart klippt kuponger i dessa.

Analysen menar att Handelsbanken idag ligger bäst till med tanke på den lägre risken och större ränteexponering. Aktien handlas till en premie på 7% mot eget kapital, vilket är under femårssnittets 20%.

Just idag handlar jag inte alls mycket Handelsbanken då det finns mycket mer intressant att köpa för tillfället.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x