Fastighetsbolagens stabila kassaflöden gör det möjligt för dessa att ha en relativt hög belåning. Frågan är, hur ser belåningsgraden ut för välkända fastighetsbolag på Stockholmsbörsen?

Under lång tid har vi haft historiskt låga räntor. Generellt brukar man säga att låga räntor gynnar fastighetsbolag som har hög belåning, samtidigt som det missgynnar banker vars kunder betalar ränta på sina lån.

Det här är givetvis relativt och mycket annat kan påverka fastighetsbolagen. Ett exempel är Corona där fastighetsbolag vars portfölj består av mycket reail, service och kontor påverkats väldigt negativt.

 

 

Cibus

Cibus är ett bolag som många ryckts med i, det är ingen tvekan om den saken. Sedan finns det givetvis de som tycker att bolagets höga belåning kontra den utdelning som bolaget ger innebär för hög risk. Det här är i alla fall något man ska tänka på innan man investerar.

 

Hufvudstaden

Hufvudstaden sticker ut med sin låga belåning. Det här är heller inget undantag utan bolaget har haft en låg belåning under lång tid:

 

Castellum

När jag började investera i Castellum var belåningen strax under 50%. Denna har under åren sjunkit rätt mycket och är nu nere på 43%. Oftast finns det en anledning till att fastighetsbolagen höjer/sänker sin belåningsgrad.

Castellum fastställde redan vid börsnoteringen år 1997 att bolaget skulle ha låg finansiell risk, vilket idag uttrycks som att belåningsgraden varaktigt ej skall överstiga 50% och att räntetäckningsgraden ska vara minst 200%.

 

Fastighetsbolagen brukar ha en hög belåning för att kunna vara tillräckligt offensiv, samtidigt vill man inte öka sin belåning allt för mycket om räntan skulle öka.

En sak jag tänkt på tidigare är att belåningen borde understiga 50%, men det är heller ingen gyllene regel. Det är egentligen först när det börjar skaka som belåningen gör sig till känna.

Kikar vi bara hur Sverige ser ut idag så anser många att pengar är gratis. Du kan i princip låna dig upp över öronen men ändå ha råd att betala p.g.a. väldigt låg ränta. Att låna med tanken att aldrig kunna amortera av allt innan livets slut är inte ovanligt…

4 10 votes
Article Rating
6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x