Jag har börjat må dåligt över att jag ibland tror att jag kan så lite. Vissa stunder när jag lyssnar på poddar så brukar jag omedvetet reflekterar över ”att det där borde jag väl ändå kunna”. I ett sånt skede är det viktigt att veta att vi faktiskt kan mer än vad vi tror och att vi faktiskt har tid att lära oss ännu mer.
Anledningen till att jag skriver det här är för att jag lyssnade på ett reportage i SvD nyligen som handlade om svenskarnas ekonomikunskaper. Den artikeln kan du läsa här.
Ur artikeln
Många vet inte skillnaden på en aktie och en aktiefond
Flertalet vet inte vad ränta är, eller vad ränta ger för effekt
1/3 kan inte räkna ut vad 5 personer får dela på om de delar på 2 miljoner kr.
Att då inte känna till eller veta vad PEG-tal, organisk utdelningstillväxt eller YoC är känns då mindre centralt. Eller vad säger ni?
Jag vet inte om det bara är jag men ibland känns det som att jag trycker ner mig själv för att jag borde veta mer, när jag i själva verket har en rätt stabil grund med aktiekunskap ändå. Å andra sidan gäller det att hela tiden vara öppen för ny information och nyfiken på färsk kunskap – sluta aldrig lära.
Det finns mer och mindre avancerade bloggar där ute. Jag har valt att försöka ligga på en nivå som många kan förstå. Samtidigt förstår jag att det jag skriver ibland kan vara svårbegripligt för den som är absolut ny inom sparvärlden och precis satt igång sin resa. Att hitta något som passar alla har varit en av mina största utmaningar.
Själv tycker jag att du ska fortsätta lyssna på poddar och läsa bloggar men utan krav på att omedelbart bli proffs. Tänk på att du har tiden på din sida, oavsett om du är 20, 30, 50 eller 60. Det gäller såväl sparande som din kunskap.
Hej, intressant inlägg. Har följt bloggen ett tag men nu är första gången jag skriver en kommentar. Tror det är rätt vanligt att man känner så, jag själv känner igen mig mycket i det du skriver. När det är något jag är intresserad av och vill kunna/lära mig så tänker jag ofta att det borde jag ju kunna… även om jag aldrig gjort det tidigare. Kände ofta så när jag började jobba, om saker som kräver praktisk erfarenhet. Är civil ingenjör och från ett av landets större universitet och ingen praktik fanns med på schemat under min fem åriga utbildning.… Read more »
Hej Micke!
Riktigt kul att du läst bloggen ett tag och hoppas att du kommer fortsätta med det framöver 🙂 Ibland kommer det också till den punkt då man känner att man kan tillräckligt mycket så man struntar i att ta till sig ny kunskap på ett bra sätt. Det var väl lite det som hände med mina javascriptkunskaper för ett par år sedan.
Tack för det och hoppas att det går bra på din egen resa!
Känner igen det där, när man plöjer igenom artiklar på Seeking Alpha känns det ibland som rena grekiskan. Dock blir det väldigt lärorikt när man får googla igenom en massa mystiska ord. Det som är allra mest utmanande är att läsa igenom en kvartalsrapport och utifrån den fatta egna slutsatser kring om företaget är köpvärt eller inte. Där finns det en hel del kunskapsluckor kvar, minst sagt.
Hej Snålgrisen!
Men så är det ju. Du verkar dessutom läsa en hel del bloggar så antar att du hinner beta av en hel del kunskap på det viset. Hur mycket sägs det nu att mr Buffett läser varje dag? Är det 5 timmar eller något sådant?
Skönt om dig snålgrisen!
Det är ruskigt hur lite folk kan.
Jag kan dock svaret på ”1/3 kan inte räkna ut vad 5 personer får dela på om de delar på 2 miljoner kr” från ovan – de får dela på 2 miljoner kr…
Imorgon ska jag försöka ge personalen (mest arbetare) en introduktion i pensionssystemet. Det kan bli intressant.
Hej!
Härligt att höra att du försöker sprida kunskapen. Hoppas att personalen lär sig något och att de inser att det är ett viktigt val att spara själv till sin pension.
Grymt kul att du kunde kommentera 🙂
Exemplen som svd ger låter ju riktigt skrämmande. Det är ju väldigt konstigt om man är så ointresserad av samhället att man inte är så intresserad av ekonomi att man ens orkar lära sig vad ränta är om man inte vet det sen innan, eller läser de personerna inte tidningar alls?
Om man inte ens har grundläggande kunskap om pengar är det konstigt att man alls har något jobb, det blir ju svårt att räkna på sin lön och utgifter osv.
Hej hej!
Visst är det skrämmande! Å andra sidan hade jag för 3 år sedan ingen aning om vad en aktie egentligen är. Det var något man kunde satsa sina pengar på och som kunde gå upp eller ner i värde, så mycket visste jag 🙂 Och då måste jag tillägga att jag var en bra bit över 20.
Jag håller med, många gör ju aktier krångligare än vad det är, nya bolag innebär ju en större risk, men både risk att förlora pengar som ”risk” att tjäna pengar. Men just ränta är ju verkligen ett grundläggande begrepp som alla som har tagit lån, eller har pengar på banken bör ha koll på. Det är ju tråkigt att så få har koll på börsen, men om vi som har koll lär ut till fler så är det ju en win-win. Fler bolag som får investeringspengar och därmed kan bygga en bättre marknad för nya bolag, samt möjlighet för fler… Read more »
Måste bara skriva att jag som inte ens läst gymnasiematte, började att jobba direkt efter att jag slutade nian på sjuttiotalets mitt. Kunde alla frågor i testet. Jag har studerat lite annat senare i livet men inte matte eller ekonomi. Bara undra vad lär sig folk i skolan nuförtiden?
Helt fel saker antagligen 🙂
Jag fick aldrig någon ekonomisk utbildning under min grundskola och kan tycka att den gamla traditionella ”spara & slösa” borde ersättas med ”spara, slösa och investera”.
Tusen tack för din kommentar. Roligt att du skrev!