Castellums nyemission på 10 miljarder kr är i full gång och du som aktieägare ställs nu inför ett val. Är det bättre att välja att teckna upp sig eller inte? Hur väljer jag att göra?

Castellum nyemission – allmänt

Den 5 maj stod villkoren till Castellums jätteemission klara. Nyemission innebär att bolaget tar in pengar och fler aktier kommer genereras. Castellum flaggade redan i februari för nyemissionen men det är först nu den blir verklighet så att säga.

Det här är en nyemission med företrädesrätt, vilket kort beskrivet innebär att du som äger aktier sedan tidigare får garanterat teckna. Företrädet innebär att du har rätt att teckna 1 ny aktie för 2 befintliga aktier i Castellum.

 

Teckningskursen i Castellum – förstå den

Har du 200 aktier i Castellum kommer du att få 200 teckningsrätter (det här borde redan synas hos din nätmäklare). Dessa 200 teckningsrätter ger dig dock enbart rätt att teckna 100 nya aktier.

För egen del ser det ut såhär:

 

Om du dividerar 16 678 kr med 269 (16678 / 269) så får du 62 kr. Det här är då teckningskursen.

När allt detta blev känt stod Castellums kurs i 120 kr. Det innebär en väldigt bra rabatt. Om du minns fallet med SBB så hann kursen där dyka under teckningskursen rätt snabbt, och vad finns det då för morot att teckna sig?

Castellum med Roger Akelius som ny storägare tänkte här rätt smart. Att sätta kursen så lågt innebär att blankarna har svårt att trycka ner kursen under nivån och fallet som blev med SBB har väldigt liten risk att återupprepas.

 

Vad har jag som investerare för val?

Som jag ser det så har du 3 val just nu:

  • Utnyttja alla dina teckningsrätter för att köpa nya aktier i Castellum
  • Sälja alla dina teckningsrätter via börsen (tänk på att kursen varierar dag för dag då dessa handlas)
  • Ett mellanting, d.v.s. välja att delta med några men sälja resten.
j

Måste jag agera i Castellums nyemission?

Svaret är kortfattat JA

För att citera det som står hos Avanza:

”Om du inte säljer dem senast den 24 maj så förfaller de och blir värdelösa.”

Det är rätt skumt när man tänker på det. Men det viktiga är som sagt att du väljer att göra något och inte bara sitter på händerna.

Själv funderar jag på hur många teckningsrätter som blivit värdelösa historiskt för att man inte gjort ett val

 

Viktigt om du säljer teckningsrätterna

A glass of water can go off over night and here's why

Om du väljer att sälja så sägs det att du som aktieägare blir utspädd. Här rör det sig om väldigt många aktier så utspädningen kommer vara av stor vikt.

Ett viktigt mått inom fastighetssektorn är förvaltningsresultat/aktie. Vad händer om antalet aktier i bolaget ökar? Då borde det nyckeltalet bli mindre. Är du dock med på nyemissionen med delar av ditt kapital så blir du mindre utspädd givetvis då du får nya aktier.

Vad ska man göra med Castellums nyemission?

Först och främst tycker jag att det finns dåliga och bättre nyemissioner.

 

De som är bättre är när företaget har ett investeringsbehov i något som kan bära frukt i framtiden. Ett sådant exempel i just Castellum är när man förvärvade Norrporten 2016. Intentionen med en nyemission av den kalibern är att den ska ge mer aktieägarvärde på längre sikt.

Den negativa nyemissionen är när man gör det för att överleva eller förstärka bolagets balansräkning. I den här kategorin landar Castellum, även om det givetvis inte riktigt är den värsta av krisemissioner som går att tänka sig.

 

Hur gör jag?

Analyshuset Arctic har nyligen förutspått att utdelningen i Castellum återvänder redan 2024. Om det blir sanning eller ej återstår att se.

Castellum har gjort allt annat än rätta val de senaste åren. Tidigare har jag skrivit om hur ett defensivt bolag blivit en riskfylld investering, något som vi aktieägare nu får betala för. Tyvärr såg jag det inte riktigt komma där och då.

Trots Castellums äventyr så är grunden väldigt sund. Vakansen är låg trots snack om ”kontorsdöd”, kundstrukturen är bra, bankrelationerna är långa, hyrorna är inflationsindexerade och belåningsgraden är enbart 37,8% efter nyemissionen. Dessutom ökade driftnettot med 9% under första kvartalet.

Tror du på Castellum nu så är det lätt läge att fiska extra aktier. Kanske är det dags att våga lita på Roger, även om jag i grund och botten inte gillar honom.

Jag kommer välja teckna ungefär hälften av mina rätter. Anledningen är att jag vill ha lite likvider kvar nu när min sparkvot kommer bli låg ett par månader framåt.

Berätta gärna om hur du gjort.

33
0
Kommentera gärna :)x
()
x