Erik Selin började sin aktieresa betydligt tidigare än vad jag gjorde. Redan som 14 åring köpte han sina första värdepapper och nu är hans portfölj värd inte mindre än 30 miljarder. Här kikar jag på Eriks portfölj samt de 5 tips han ger andra investerare.
När han var 24 köpte han sin första fastighet för 20 miljoner kr, trots att han inte kunde ge banken särskilt mycket säkerhet.
Kikar vi på hur hans aktieportfölj såg ut 2022 så är det inget snack om att den lidit fruktansvärt under senare tid. Jag själv har haft en allt för bred exponering mot fastigheter men det är inget i jämförelse mot Eriks
- Balder: 75,6%
- K-fast holding: 6,69%
- Sagax: 4,26%
- Collector Bank: 3,04%
- Swedish logistic property: 2,81%
- Tf bank: 1,43%
- Hoist finance: 1,42%
- Invisio: 0,65%
- Viva wine: 0,62%
- Swedish match: 0,53%*
- Balco group: 0,49%
- Swedbank: 0,39%
- Doxa: 0,30%
- Evolution: 0,22%
- Peab: 0,21%
- Resurs holding: 0,21%
- Np3 fastigheter: 0,15%
- Zwipe: 0,14%
- Handelsbanken: 0,14%
*Swedish match finns ej på börsen längre, tragiskt nog. Jag var tidigare ägare i bolaget
Vad jag känner till så har inte Erik minskat något i fastigheter. Utifrån FI så har han dock förvärvat rejält i Collector bank 2023 (Norion Bank, COLL). Tydligen ser han samma köpläge i bank som jag själv.
Det går givetvis inte kalla Erik för den bäste. Däremot har han verkligen lyckats med sitt Balder och jag kan tycka att han förtjänar all uppmärksamhet.
Tipsen som Erik har att komma med är kanske inte så nyskapande, men de är ändå värda att påminnas om. Suveräna och funkar i alla tider.
Behåll, och låt tiden göra sitt
– Om du är beroende av att hela tiden göra transaktioner och får en kick av det så är min strategi supertråkig. Men det har fungerat förvånansvärt bra så jag är överraskad själv.
Anpassa efter din personlighet
Erik menar att man inte ska ta risker som får dig att må dåligt. Vill man inte ta beslut alls är indexfonder the way to go.
Han menar att man inte ska kolla i portföljen allt för ofta. Där har jag mycket att lära som säkert loggar en minst 1 gång per dag 😀
– Jag kan inte hålla det själv men det bästa man kan göra är egentligen om man kan kolla det varje nyårsafton, säger han.
Utnyttja ditt kunnande
– Om vi säger att du är duktig på energisektorn, för att hitta på något. Då är mitt råd att du ska fokusera på den sektor som du kan. Jag har väldigt simpla råd men de funkar förvånansvärt bra i längden, säger han.
Mitt tips är väl att ha åtminstone 5 sektorer i portföljen, men kanske ligga lite mer viktad i den sektor du kan bäst. Jag själv skulle exempelvis aldrig investera särskilt mycket i betting-bolag.
Investera och spekulera – det är skillnad
– Investera är att man betalar ut 100 kronor för att man vill få tillbaka 200 kronor om fem eller tio år. Du försöker klura ut vad kassaflödet på den här investeringen blir, säger Erik Selin.
– Spekulera är mer bitcoin, guld eller vad som helst där du hoppas att priset går upp. Det bygger kanske inte på underliggande kassaflöde utan bara att någon annan av någon anledning vill betala mer senare. Så det är egentligen olika saker, även om många klumpar ihop det.
Klokt, mycket klokt
Välj indexfonder
Vid ett ointresse menar Erik att man ska välja indexfonder. Jag själv förespråkar mer att man vid ointresse kan välja en portfölj med 5 investmentbolag.
– Om du har ett kapital och inte är jätteintresserad eller inte har någon speciell kunskap eller vad det än är, då är det väl alldeles utmärkt att bara försöka få indexavkastning. Det kommer bli fantastiskt, säger Erik Selin.
Allt som inte är kassaflödesdrivet är spekulation. Syftar han måhända på Balder, med en negativ miljard då..?
Kanske… Just idag för Balders del är väl de nedjusterade fastighetersvärdena som också tynger rejält.
den som varit med i Balder sedan 2010 har gjort en bra resa, typ + 2000%, det är inte så illa pinkat, då är det ingen fara att det hackat sista året
Galet bra läge att gå in nu skulle jag vilja påstå.
Tack för kommentaren!
Håller med men samtidigt inte vid punkt 5. De flesta som har ett stort intresse har noll kunskap om hur man värderar ett bolag. Bara för att man jobbar inom en viss bransch eller är intresserad av den så vet man inte om ett bolag är över/undervärderat. Indexfonder eller ett gäng investmentbolag är ofta det bästa.