Jag hör många som idag är väldigt oroliga kring hur stigande räntor kommer att påverka deras bolån samt deras fastighetsinvesteringar. I det här inlägget visar jag däremot vilken fin avkastning den här typen av investering givit historiskt sett.

*Det här inlägget är ett samarbete med tessin.se där jag investerar en del av mitt kapital. Artikeln är dock skriven av mig själv och alla åsikter är mina egna. Tänk alltid på att investeringar innebär en risk.

Pratade faktiskt med en 60-årig kollega på jobbet om just fastigheter. Han sa:

”Om jag bara hade vetat hur dyra bostäderna faktiskt skulle vara idag, ja då skulle man ju köpt på sig fler i tidig ålder och sedan hyrt ut dom under tiden. Då hade man kunnat sälja dom idag!”

Och visst ligger det mycket i det min kollega säger. Tyvärr är det allt för många som kommer på detta på tok för sent och därigenom har betydligt mindre tid att spela med. Som ni dessutom vet så är er investeringstid starkt kopplad till den risk ni tar – ju längre horisont, ju lägre risk.

Visst är det så att det kommer att komma sättningar på bostadsmarknaden och att priset på fastigheter faller. Tanken är väl nu att räntan kommer höjas sakta och säkert så att inte panik uppstår. Alla hinner då känna efter och bli varna i kläderna samt stresstesta sin boendeekonomi. Däremot har vi ingen aning om hur det faktiskt kommer utspela sig.

Historiskt sett har däremot alltid fastigheter ökat i värde och varit en pålitlig investeringskälla för de som inte vill att inflationen ska äta upp kapitalet. Som ni vet så tycker jag att den största risken du faktiskt kan ta är att Inte investera dina pengar.

Nedanstående graf visar prisutvecklingen för fastigheter i hela riket från 1986. Det är alltså 32 år.

Inflationsjusterat Fastighetsprisindex, källa ekonomifakta.se

Själv vill jag inte sitta vid pensionens glada dagar och ångra att jag inte följde med på resan. Därför investerar jag dels i svenska fastighetsbolag men även hos Tessin via s.k. crowdfunding. Du hjälper då projektägare att utveckla sina fastighetsprojekt med hjälp av delvis ditt kapital och får således ta del av en fin ränta.

Hos Tessin har jag nu redan ett avslutat projekt där jag fått räntan utbetald men så har jag också två pågående projekt som nu löper parallellt. Målet är så klart att kunna ha ännu fler projekt igång samtidigt framöver som tickar avkastning.

Är du intresserad kring hur du själv kan investera i fastigheter så rekommenderar jag dig att hämta Tessins e-bok som är gratis till dig som registrerar på deras nyhetsbrev. Tycker själv att det fanns mycket intressant läsning i den. Scrolla länge ned på den här sidan så hittar du formuläret dit din e-bok ska skickas. Du får dessutom information kring de nya projekten som ibland dyker upp.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x