Jag hör många som idag är väldigt oroliga kring hur stigande räntor kommer att påverka deras bolån samt deras fastighetsinvesteringar. I det här inlägget visar jag däremot vilken fin avkastning den här typen av investering givit historiskt sett.
*Det här inlägget är ett samarbete med tessin.se där jag investerar en del av mitt kapital. Artikeln är dock skriven av mig själv och alla åsikter är mina egna. Tänk alltid på att investeringar innebär en risk.
Pratade faktiskt med en 60-årig kollega på jobbet om just fastigheter. Han sa:
”Om jag bara hade vetat hur dyra bostäderna faktiskt skulle vara idag, ja då skulle man ju köpt på sig fler i tidig ålder och sedan hyrt ut dom under tiden. Då hade man kunnat sälja dom idag!”
Och visst ligger det mycket i det min kollega säger. Tyvärr är det allt för många som kommer på detta på tok för sent och därigenom har betydligt mindre tid att spela med. Som ni dessutom vet så är er investeringstid starkt kopplad till den risk ni tar – ju längre horisont, ju lägre risk.
Visst är det så att det kommer att komma sättningar på bostadsmarknaden och att priset på fastigheter faller. Tanken är väl nu att räntan kommer höjas sakta och säkert så att inte panik uppstår. Alla hinner då känna efter och bli varna i kläderna samt stresstesta sin boendeekonomi. Däremot har vi ingen aning om hur det faktiskt kommer utspela sig.
Historiskt sett har däremot alltid fastigheter ökat i värde och varit en pålitlig investeringskälla för de som inte vill att inflationen ska äta upp kapitalet. Som ni vet så tycker jag att den största risken du faktiskt kan ta är att Inte investera dina pengar.
Nedanstående graf visar prisutvecklingen för fastigheter i hela riket från 1986. Det är alltså 32 år.

Inflationsjusterat Fastighetsprisindex, källa ekonomifakta.se
Själv vill jag inte sitta vid pensionens glada dagar och ångra att jag inte följde med på resan. Därför investerar jag dels i svenska fastighetsbolag men även hos Tessin via s.k. crowdfunding. Du hjälper då projektägare att utveckla sina fastighetsprojekt med hjälp av delvis ditt kapital och får således ta del av en fin ränta.
Hos Tessin har jag nu redan ett avslutat projekt där jag fått räntan utbetald men så har jag också två pågående projekt som nu löper parallellt. Målet är så klart att kunna ha ännu fler projekt igång samtidigt framöver som tickar avkastning.
Är du intresserad kring hur du själv kan investera i fastigheter så rekommenderar jag dig att hämta Tessins e-bok som är gratis till dig som registrerar på deras nyhetsbrev. Tycker själv att det fanns mycket intressant läsning i den. Scrolla länge ned på den här sidan så hittar du formuläret dit din e-bok ska skickas. Du får dessutom information kring de nya projekten som ibland dyker upp.
Tessin är fastighetsbranschens motsvarighet till SMS-lån, men ändå väldigt billigt för bolagen tack vare att investerarna inte förmår göra en professionell bedömning av risken och ta vettigt betalt för denna. Även om allt går ”bra” i ett Tessin-projekt är det riskjusterat en dålig affär för finansiärerna.
Gillar man fastighetsprojekt är det betydligt bättre att köpa börsnoterade fastighetsbolag med en stor andel projekt, typ Balder, Platzer, Wihlborgs eller Klövern. Allt sköts professionellt och projektvinsterna tillfaller oavkortat aktieägarna.
Tack ska du ha för kommentaren Alex 🙂 Själv kör jag både börshandlade fastighetsbolag samt även Tessin som ett komplement. Tessin är då en mindre del av totalen.
Jag håller tyvärr inte med dig kring det här med jämförelsen av SMS-lån.
Hallå, det jag inte förstår riktigt är varför man söker pengar genom tessin som bostadsbyggare tex. Det måste vara dåligt skötta företag annars borde dom kunna låna pengar via bank betydligt billigare än 10-12% som de verkar vara på tessin. När jag har byggt lägenheter har jag haft byggkreditiv på 2-3% ränta. Känns avlägset med 10%
Jag håller med. Det är nog just därför som risken är högre så är avkastningen bättre än 2-3% generellt. Personligen har jag hållit mig borta från liknande bolag genom åren av just den anledningen – jag tycker INTE att det är värt risken jämfört med risken att handla med värdepapper. Just värdepapper är egentligen en oerhört reglerad marknad med en hel del lagar, regler och bestämmelser. Helt enkelt massvis med kontroll…..många förespråkar att kontroll inte är bra men i.a.f jag tycker att kontroll över handel med finansiella medel är något bra. Det är ju tyvärr som så att det är… Read more »
Hej!
Skrev själv ett inlägg om Tessin häromdagen https://kanjagblirik.blogspot.com/2018/12/tessin-erfarenheter.html?m=1
Det som oroa mig lite är framför allt projekt som har ställt in utbetalningen.
Intressant att det finns en möjlighet även om jag själv inte kommer investera genom Tessin för tillfället.
Hur resonerar du avseende inlåsningtiden samt skatten jämfört med t.ex ISK
Bra skrivet inlägg där Kanjagbli rik och tack för din kommentar 🙂 Hmm, tänker du på att räntan uteblivit eller att man inte betalat tillbaka något alls? Tror det är få som missat projektet som inte blev allt för bra men ska vi vara riktigt ärliga och jämföra med hur galet många projekt som gått bra så är det ändå helt okej tycker jag. Dessutom, om det inte skulle finnas någon risk alls, ja då hade vi inte heller fått någon avkastning. Det är anledningen till att jag väljer att läsa igenom prospekten noga samt inte ta för stor del… Read more »
Jag tycker tvärt om att andelen projekt som är återbetalda kontra har problem är rätt hög på den här sidan: https://tessin.se/projekt/
Hej!
Hmm, fast jag menar ju också att andelen återbetalda projekt är väldigt hög, precis som jag skrev i inlägget. Eller missförstår jag något? 🙂
Jag har lite investeringar i tessin. Ett av dem är lite bekymmersamt då företag inte kunnat sälja lokaler som dem tänkt. Vi kommer att se hur detta hanteras då i våren 2019 måste pengarna tillbaka. Jag själv tycker att man ska se tessin inte som alternativ till börsen men som en komplement. Man kan ha ett strategi där man bara investerar i lån med max viss summa och totala investeringar överstiger inte en viss summa per år. Hur som helst mersom pengar som man har råd att förlora så klart. För den risk man får 10% ( då tar skatteverket… Read more »
Hejsan Rishi!
Jo precis som du säger är en av de största nackdelarna att man inte kan gå in med en mindre summa :/ Det gör att många inte kan använda den fördel som Tessin kan ge.
Jag som skriver som en kratta.. Vid en snabb räkning så har 6 av 47 avslutade projekt fått problem med återbetalningen. Det ger 12,7% sannolikhet för att det går på tok, vilket får anses som en rätt hög andel för investeringar som väntas ge kring 10%. Om man förutsätter att dessa projekt kommer att ge 0% tillbaka av insatt kapital så kommer man gå back på Tessin i snitt om de fortsätter med samma andel misslyckade projekt.
Edit: Och tydligen kan jag inte svara på rätt inlägg heller. FML.