Många har länge sett IPO:er som säkra pengar, alternativt ett klockrent sätt att få in extra kapital till sin långsiktiga portfölj (ett litet komplement). En ny IPO vid namnet Seafire visar däremot motsatsen, än så länge i alla fall.

Vad är en IPO?

IPO står för Initial Public Offering. Om man lyssnar på ordet förstår man att det här är första gången som bolaget går ut till allmänheten för att erbjuda aktieköp, oftast i form av en nyemission. Ett vanligt fel är att säga att IPO = Börsnotering, vilket inte riktigt är samma sak.

Faktum är att vi oftast hör om IPO:er som gått upp rejält strax efter introduktionen och investerare som skiner av glädje kring sina nya förvärv. Det har blivit någon form av taktik att teckna sig för en IPO och sedan sälja av allt samma dag som introduktionen i hopp om att kursen stigit.

Även om antalet bolag som haft lyckade introduktioner är större nu än någonsin så är det tyvärr så att vi har extremt mycket lättare att berätta om sådant som går bra än sådant som går dåligt.

Det är givetvis negativt för oss som ständigt läser på bloggar och i andra forum. För när vi själv gör misstag känner vi oss så otroligt mycket sämre än alla andra som påpekar hur bra allting går. Men faktum är att du inte är ensam; det finns många som lider minst lika mycket men har svårt att erkänna misstagen.

 

Seafire

Seafire är ett exempel på en introduktion som gått sämre än väntat. Kort och gott så förvärvar Seafire andra bolag och ser till att utveckla och förbättra dessa. Bolagen som förvärvas är sådana som av olika anledningar inte utvecklats som förväntats eller behöver mer resurser.

Nu har bolaget varit noterat några dagar men tyvärr inte gått som många förväntat sig. Någon som är ärlig och skriver kring detta är Aktiepappa som berättar sina tankar kring Seafire.

Se till att följa hans blogg så håller du dig bra uppdaterad kring nya IPO:er där ute.

 

 

För er som fortfarande är intresserad av Seafire kan ni börja med att kika på denna film som jag tycker innehåller bra information.

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x